Kans op mooie zonsondergang en vieze auto’s door Saharazand

01 maart 2021, 14:13

Actueel
Fraai avondrood aan zee door Saharastof. Foto: Gieny Westra
Fraai avondrood aan zee door Saharastof. Foto: Gieny Westra
Fraai avondrood aan zee door Saharastof. Foto: Gieny Westra

Morgen en ook woensdag is het zacht met 12-15 graden. Naast de zachte lucht komen er ook weer kleine deeltjes Saharazand onze kant op, waardoor de zonsondergang dinsdagavond extra rood kleurt. Donderdag worden de auto’s hier en daar vies door buien met Saharazand. In dit artikel lees je meer over de mooie zonsondergang en de kans op een vieze auto.

Net als vorige week worden met een zuidelijke windrichting kleine deeltjes Saharazand naar Nederland gevoerd. Officieel noemen we dit Saharastof. Dinsdag is het aan het einde van de middag en in de avond op de meeste plaatsen helder en daardoor is er kans op een mooie zonsondergang. Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat een laagstaande zon gepaard met meer rode, oranje en gele kleuren.

Lees hier waarom de lucht bij zonsopgang en zonsondergang rood kleurt.

Woensdag bereikt de hoeveelheid Saharastof in de atmosfeer zijn hoogtepunt, maar in de ochtend is mist, nevel of laaghangende bewolking waarschijnlijk een spelbreker voor het zien van een mooie zonsopkomst. Overdag breekt de zon door, maar later op de dag volgt vanuit het zuidwesten weer bewolking. De zon gaat waarschijnlijk al schuil achter de bewolking voordat hij ondergaat.

Vieze auto’s door buien met Saharazand

De toename in bewolking is een voorbode voor een verandering in het weerbeeld. In de nacht naar donderdag en ook donderdag overdag kunnen namelijk enkele buien overtrekken. Het zuiden en midden maken de grootste kans op een bui, maar een spatje regen in het noorden is ook niet uitgesloten. Door de buien spoelt het zand uit de lucht. Auto’s, maar mogelijk ook ramen, zonnepanelen en andere voorwerpen die buiten staan kunnen onder een laagje stof bedekt worden.

Hoofdfoto: Gieny Westra

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven