Live-blog: code oranje vanwege gladheid door ijzel

01 februari 2021, 05:53

7a9cad26-gladheid-jannes-ijzel-1280x600
7a9cad26-gladheid-jannes-ijzel-1280x600

In een groot deel van het land kan het tot ver in de ochtend glad zijn door sneeuw en vooral ijzel. In het (uiterste) noorden valt lichte sneeuw en vriest het een paar graden. In een strook over Utrecht, Gelderland, Flevoland, Overijssel en delen van Noord-Holland, Drenthe en Friesland ligt de temperatuur rond het vriespunt en valt ijzel. De kans op ijzel breidt noordwaarts uit. Ten zuiden van de grote rivieren valt gewoon regen bij 1-3 graden en is het niet glad.

De grens van lokale gladheid ligt vanochtend om 6:00 uur ongeveer van Nijmegen, via het zuiden van de provincie Utrecht naar Haarlem. Ook in het (uiterste) noorden van Zuid-Holland zou het lokaal nog glad kunnen zijn. Glad op grote schaal door ijzel is het grofweg ten noorden van de lijn Doetinchem – Arnhem – Amsterdam – Beverwijk.

In het uiterste noorden van Noord-Holland, op Texel, in Drenthe, Friesland en Groningen valt regionaal lichte sneeuw en kan de neerslag in de ochtend nog overgaan in ijzel.

Vooral in Drenthe en Groningen kan de gladheid tot het middaguur aanhouden. Uiteindelijk wordt het vanmiddag 1 graad in het noorden tot 5 graden in het zuiden van het land. In het oosten valt dan lokaal nog wat (mot)regen. In het westen is het droog en vooral in het noordwesten kan de zon nog even doorbreken.

IJsregen, ijzel en aanvriezende (mot)regen

Op het grensgebied van sneeuw en ijzel of regen kan tijdelijk ook ijsregen vallen. Dit zijn sneeuwvlokken die eerst zijn gesmolten tot druppeltjes en in de laatste paar honderd meter boven de grond weer bevriezen tot kleine stukjes ijs. Als dit valt is dit hoorbaar. Het ‘tikt’ op dakramen en dakpannen.

IJzel is (mot)regen met een temperatuur net onder het vriespunt, maar het is in de lucht nog niet bevroren tot stukjes ijs. Het bevriest wel als het in contact komt met iets anders, bijvoorbeeld de weg of een boomtak.

Aanvriezende (mot)regen zijn druppeltjes rond of net boven het vriespunt. Als deze vallen op een wegdek dat duidelijk onder 0 is, heeft dit hetzelfde effect als ijzel. Het wordt spekglad.

Lees alles over de verraderlijke gladheid die ontstaat bij ijzel.

Gladheid houdt in Groningen en Drenthe het langst aan

De gladheid houdt het langst aan in het noordoosten. Vooral in Drenthe, Groningen en het oosten van Friesland kan het tot het einde van de ochtend duren voordat de wegdektemperaturen overal boven het vriespunt zijn.

Foto: Jannes Wiersema

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Gladheid-nieuws

Meer Gladheid-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black