Weekendweer: regen en wind, maar ook droge dagdelen

01 oktober 2021, 07:30

Weekendverwachting
Met de paraplu in de regen. Foto: Albert Thibaudier.

Op beide weekenddagen zijn er droge perioden, maar er staat ook regen en veel wind op het programma. De meeste regen valt in de nacht van zaterdag op zondag. Daarbij is ook kans op zware windstoten. De details lees je in dit weekendweerbericht.

Vandaag start droog en vanochtend schijnt af en toe de zon door de hoge bewolking. Vanuit het westen wordt de bewolking dikker en vanmiddag en vanavond trekt een regengebied over het land. In het oosten blijft het tot het einde van de middag droog. Het wordt 15 tot 18 graden bij een stevige zuidwestenwind.

Meer details over het weer vandaag lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland. 

Flink deel zaterdag droog, nacht naar zondag veel regen 

Zaterdag is het een groot deel van de dag goed weer voor buitenactiviteiten, zoals hardlopen. In de ochtend is er eerst nog ruimte voor de zon, maar al vrij snel raakt het overwegend bewolkt. In de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe en in de avond gaat het in het hele land regenen. De zuidenwind trekt aan naar matig tot vrij krachtig (4-5 Bft). Het wordt 16 graden op Texel tot 18 graden in het zuiden van het land.

Wat is het beste weer om te hardlopen?
Hardlopers in het bos
Foto: Adobe Stock / Halfpoint
Wat is het beste weer om te hardlopen? Hardlopers in het bos Foto: Adobe Stock / Halfpoint

Foto: Adobe Stock / Halfpoint

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag valt veel regen. Daarbij is het onstuimig met in het hele land kans op windstoten tot 70 km/uur en in het noordwestelijk kustgebied zelfs tot 90 km/uur. De temperatuur is in de nacht opvallend hoog met 15 tot 17 graden. In Limburg kan het rond middernacht zelfs 18 graden zijn. Na passage van de meest intense regen zet de temperatuur vanaf het westen een daling in.

Zondag start nat, middag meest droog 

Zondag kan nog enige tijd regenen. Vanuit het westen neemt in de loop van de dag de kans op regen af. De middagtemperatuur ligt in het westen rond 15 graden, in het oosten en zuidoosten kan het nog 18 of 19 graden worden. Later op de dag zal de temperatuur overal wat lager zijn. De wind is matig en waait uit het zuidwesten.

Het vooruitzicht naar volgende week geeft grote kans op aanhoudend wisselvallig weer. De wind zit in de zuidwesthoek en is soms nadrukkelijk aanwezig. In de middag wordt het dagelijks zo’n 16 graden en in de nachten is het veelal niet kouder dan 10 graden. Dit zijn gebruikelijke temperaturen voor begin oktober.

Hoofdfoto: Albert Thibaudier

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black