Activiteitenweer Zweden

Het klimaat in Zweden

In Zweden geldt hoe noordelijker des te kouder. In Götaland, in het zuiden, is de invloed van het temperende Oostzeewater goed merkbaar. De winters zijn daar een stuk minder koud dan in andere gebieden op dezelfde breedtegraad. Overdag wordt het in het zuiden een graad warmer dan het vriespunt. Helemaal in het noorden vriest het overdag gemiddeld meer dan 10 graden. Het midden en noorden van Zweden liggen verscholen achter de bergen. Aan de oostzijde is het daarom droog en zomers opvallend zonnig, omdat er vaak maar weinig bewolking is en de dagen er dan bovendien lang duren. In het midden en zuiden wordt het gemiddeld 20°C. In het noorden 5 graden kouder.

Het wintersport klimaat in Zweden

Doordat Zweden een beschutte ligging heeft aan de lijzijde van het Scandinavisch hooggebergte, heeft het grootste deel van het land een landklimaat. Hierdoor kan het 's winters behoorlijk koud worden en blijft sneeuw lang liggen. Ondanks de grote hoeveelheid sneeuw die iedere winter valt, is Zweden vooral bekend om het langlaufen en telt weinig grote skioorden. In het uiterste noorden valt de winter al in op 1 oktober. In het noordelijke stadje Kiruna (Lapland) ligt 's winters (oktober tot mei) gemiddeld 100 cm sneeuw. Het sneeuwdek kan hier oplopen tot ruim 2 meter. In Midden-Zweden ligt de regio Dalarna, met de plaatsen Mora en Saelen, die vooral bekend zijn om de Vasaloppet, de langlaufwedstrijd van 90 kilometer. Dalarna is elke winter sneeuwzeker, met een gemiddeld sneeuwdek van 80 centimeter. Er heerst in deze regio wel een zeeklimaat, waardoor er aanzienlijk minder sneeuw valt (gemiddeld 15 cm). Nederlanders bezoeken Zweden overigens ook in de winter om er te schaatsen op de talrijke meren. In het midden van Zweden ligt het vrij grote skigebied Are (512-1920m).
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.