Dit effect heeft een groene muur op het klimaat in je huis

22 juni 2024, 16:11

Duurzaamheid
Een verticale tuin heeft veel voordelen. Foto: Adobe Stock / Adam Sébire / Stocksy

Groene muren zijn in trek. Je kunt groen toevoegen op plaatsen waar op de grond niet genoeg ruimte is voor een tuin en ze hebben een positief effect op het klimaat in je huis. Maar waar bestaat dit effect uit?

Het grootste voordeel valt te behalen in het zomer bij warm weer. Op zonnige dagen kan veel warmte in de stenen van ons huis verzameld worden. Die warmte wordt in de nacht langzaam afgegeven. Duurt een warme en zonnige periode langer, dan wordt ons huis steeds warmer. ’s Nachts wordt deze warmte afgegeven en kan het zonder ventilatie binnenshuis erg warm zijn.

Een groene muur kan hierbij helpen. Zonlicht wordt omgezet in warmte wanneer het op een oppervlak valt. Is dit een kale muur, dan wordt deze warmer en afhankelijk van de isolatie in de muur wordt het binnenshuis snel warm. De planten van een groene muur vangen het zonlicht op, reflecteren het en vormen zo een natuurlijk zonnescherm voor de muur. De beplanting moet dicht genoeg zijn om het zonlicht grotendeels op te vangen en het groen moet een zo groot mogelijk deel van de muur bedekken. Een enkele klimroos kan heel mooi zijn, maar zal nauwelijks verschil maken.

Ook een groene muur op het noorden of in de schaduw van gebouwen is minder effectief in het tegengaan van hitte dan een groene muur in de zon. In de winter houdt een groene muur je huis niet warm zoals die in de zomer je huis koelt. De temperatuur van de planten in de groene muur zijn in de winter nagenoeg gelijk aan de buitenlucht. Wel kunnen ze de muur afschermen van een koude wind.

Een appartement met verticale tuin. Foto: Adobe Stock / Sebastian Grote
Een appartement met verticale tuin. Foto: Adobe Stock / Sebastian Grote

Een groot groen gordijn

Daarnaast kan een groene muur ook helpen bij het reduceren van omgevingsgeluid. Geluid wordt minder sterk weerkaatst wanneer je in de tuin zit. Ook binnenshuis zal het geluid iets minder zijn, maar met een open raam zul je daar niet veel van merken. Een groene muur in je huis kan wel heel goed werken tegen een hinderlijke echo. Vergelijk het met hele grote gordijnen.

Een grote groene muur is ook heel geschikt voor het (tijdelijk) opslaan van water, vooral als deze bestaat uit een systeem waarin de planten wortelen in een substraat. Water dat daarna weer verdampt draagt bij aan verkoeling van je huis en hoeft niet via het riool te worden afgevoerd.

Groen maakt gelukkiger

Tot slot dragen groene muren ook bij aan de leefbaarheid. Een groen uitzicht kan bijdragen aan gevoel van welzijn. Het biedt vogels en insecten een plek om te leven en planten slaan CO2 op en staan zuurstof af.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven