Dit betekent Kaiserwetter

28 februari 2024, 16:30

Wintersport
Kaiserwetter op de pistes. Foto: Adobe Stock / Daniel Schmidt

Als je op wintersport bent geweest heb je vast wel eens van de term ‘Kaiserwetter’ gehoord. In zowel het Duits als Nederlands is het een veelgebruikt begrip voor heerlijk weer op de pistes. In dit artikel vertellen wij jou wat Kaiserwetter precies betekent en waar het vandaan komt.

De letterlijke vertaling van Kaiserwetter is keizerlijk weer. Zoals je met deze vertaling zou verwachten betekent het dus dat het erg mooi weer is: de zon schijnt, er staat weinig wind en de temperatuur is aangenaam. Het weer is dan zo perfect dat het geschikt is voor de keizer.

Waar komt het begrip Kaiserwetter vandaan?

Er zijn twee theorieën over waar het begrip Kaiserwetter vandaan komt. Volgens de eerste theorie vindt Kaiserwetter zijn oorsprong bij de Duitse keizer Wilhelm II. Als de keizer bij een evenement verscheen was het bijna altijd goed weer. Dit gebeurde zo vaak dat het fenomeen Kaiserwetter ontstond. Het is niet bekend of hij bewust alleen bij goed weer verscheen of dat het simpelweg toevallig lekker weer was als hij aanwezig was.

De andere theorie betrekt het begrip op een andere keizer, namelijk de Oostenrijkse Franz Joseph I. Hij was jarig op 18 augustus. In midden augustus is het vaak zonnig en dus werd de keizer verbonden met dit weertype. Het is de vraag welke van de twee keizers verantwoordelijk is voor het begrip, maar keizerlijk weer betekent hoe dan ook een blauwe lucht met veel zon.

Inschrijven Weeronline wintersport nieuwsbrief

Kaiserwetter op de pistes

De herkomst van Kaiserwetter heeft dus eigenlijk niks met wintersport te maken. Toch wordt het begrip nu vrijwel alleen gebruikt om het weer op de pistes te omschrijven. Op de pistes genieten we graag van een specifiek weertype. Skiën is het meest aangenaam met goed zicht en veel zon, dat is dus de eerste eis aan Kaiserwetter. Verder wil je niet te veel wind en geen neerslag. In de skilift is het fijn als het niet te koud is, maar te hoge temperaturen zijn niet goed voor de sneeuwkwaliteit. Als al deze omstandigheden perfect zijn spreken we dus van Kaiserwetter!

Kaiserwetter in Ischgl. Foto: Maarten Minkman
Kaiserwetter in Ischgl. Foto: Maarten Minkman

Wil jij weten of je binnenkort ook Kaiserwetter op jouw wintersportgebied kan verwachten? Dan kun je hier terecht.

Verena Mülder

Verena Mülder

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven