De 5 beste lange afstand wandelpaden van Nederland

26 juli 2023, 11:58

Wandelen tijdens de avondzon. Foto: AS / joh.sch

Ben je een fervent wandelaar die na het lezen van Wild van Cheryl Strayed de South Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten wilde lopen. Of na het lezen van Het Zoutpad van Raynor Winn het South West Coast Path in Engeland? Wellicht ben je verbaasd dat er in Nederland meer lange afstand wandelpaden zijn dan alleen het Pieterpad. Wij hebben best een grote verzameling lange afstand wandelpaden in ons land. We zetten er vijf op een rij.

Het Pieterpad

Te beginnen bij het Pieterpad, want dan hebben we die meteen maar even uit de weg geruimd. Het Pieterpad loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg bij Maastricht en is 501 kilometer lang. Elk jaar een stukje is natuurlijk een prima manier om zo’n pad te lopen. Het pad bestaat overigens nog niet zo lang, want het is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus Lange Afstand Wandelpad (LAW) kon gebruiken. Het is dan ook verreweg de bekendste van de lange afstand wandelpaden van Nederland.

Het Pieterpad bij Oudemolen. Foto: AS / Venemama
Het Pieterpad bij Oudemolen. Foto: AS / Venemama

Het Trekvogelpad

Als je van Noord naar Zuid kan, kan je ook van West naar Oost natuurlijk. Het Trekvogelpad is 400 kilometer lang en wordt ook wel ‘Pieterpad-overdwars’ genoemd. Het loopt van Bergen aan Zee naar Usselo vlakbij de Duitse grens. Een waar genot voor vogelspotters, want -zoals de naam al doet vermoeden- het pad loopt langs veel vogelnatuurgebieden. Ook dit pad kan je prima in etappes wandelen.

Het Zuiderzeepad

De naam laat niet heel veel te raden over hier: met dit pad wandel je een rondje voormalige Zuiderzee, oftewel het IJsselmeer. Of rondje… het Zuiderzeepad is 536 kilometer lang, dus ook hier is sprake van een Lange Afstand Wandelpad, dat je overigens prima in etappes kan lopen. Dit pad leidt langs een bonte verzameling vissersdorpen en Hanzesteden als Kampen en Elburg. Een goed beginpunt is het Zuiderzeemuseum waar je ook een beeld krijgt van de strijd tegen het water en de geschiedenis van het gebied rondom dit wandelpad.

Pelgrimspad. Foto: AS / Jet
Pelgrimspad. Foto: AS / Jet

Pelgrimspad

Het Pelgrimspad voert je van het Vondelpark in Amsterdam naar Den Bosch. De afstand is 199 km, maar je kan er nog een tweede deel aan vastknopen en van Den Bosch doorlopen naar het Belgische plaatsje Visé (264 km) waar het pad aansluit op de GR5 (één van de beroemdste internationale lange afstandspaden waar ook het Pieterpad op aansluit). Overigens is dit pad, zoals de naam doet vermoeden, géén oude pelgrimsroute. Het Pelgrimspad werd pas in 1994 in het leven geroepen. Wél leidt de route langs een aantal religieuze bezienswaardigheden, vandaar de naam.  

Het Floris V pad

Dit pad is een opfrisbeurt vaderlandse geschiedenis. Voor wie geen idee heeft wie Floris de Vijfde ook al weer was: kijk de aflevering 4 van Het verhaal van Nederland terug op de NPO en je krijgt spontaan zin om in de voetsporen te wandelen van deze graaf. Het Floris V pad loopt van Amsterdam naar Bergen op Zoom (245 km) en het leuke is, dat de helft van het pad loopt over graspaden, tiendwegen en jaagpaden die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld.

Natuurlijk zijn er nog veel meer lange afstand wandelpaden in Nederland te vinden. Samen met de streekpaden vormen de LAW’s een wandelnetwerk van zo’n 12.000 kilometer. Een overzicht van alle wandeltochten vind je op Wandelnet.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black