Januari 2023 op derde plek warmste januarimaand ooit in Europa

09 februari 2023, 09:50

Zurich, Zwitserland. Foto: ANP/EPA/MICHAEL BUHOLZER

Januari 2023 was de op twee na warmste januarimaand ooit in Europa. Dat blijkt uit gegevens van de Copernicus Climate Change Service (C3S), een programma van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.

In een groot deel van Europa lagen de luchttemperaturen vorige maand hoger dan gemiddeld. In de Balkan en Oost-Europa was het op nieuwjaarsdag zelfs recordwarm. Ook in de regio Spitsbergen was het vorige maand warmer dan normaal. Daarnaast was januari ook buiten Europa warmer dan normaal: ook het oosten van de Verenigde Staten, Canada, Mexico en het westen van Rusland kenden bovengemiddelde temperaturen. In onder meer Siberië, Afghanistan, Pakistan en Australië lag de temperatuur juist onder het gemiddelde in januari.

"Hoewel januari 2023 uitzonderlijk is, blijven deze extreme temperaturen een tastbare aanwijzing voor de gevolgen van een veranderend klimaat voor vele regio's en kunnen zij worden opgevat als een extra waarschuwing voor toekomstige extreme gebeurtenissen", zegt Samantha Burgess, adjunct-directeur van C3S.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black