Weeronline
Weeronline
  vallende sterren

  Vallende sterren Perseïden komende tijd zichtbaar bij helder weer

  Aangemaakt: 08 aug 2020, 07:45 uur

  De meteorenzwerm Perseïden komt er weer aan en dat levert komende dagen vallende sterren op. Woensdagavond bereikt de meteorenregen het hoogtepunt en kunnen 40-50 meteoren per uur voorkomen. Het beste kijkmoment is midden in de nacht naar donderdag. Of de condities dan gunstig zijn om te kijken zullen we moeten afwachten. Sluierwolken kunnen roet in het eten gooien.

  De Perseïdenzwerm komt elk jaar rond 12-13 augustus voor, maar het aantal meteoren dat onze dampkring binnendringt varieert sterk per jaar. Dit jaar is het aantal meteoren (inclusief toevallige meteoren die niet van de Perseïden afkomstig zijn) met 40-50 per uur vrij laag. Twee jaar geleden was het aantal veel hoger met 100 vallende sterren per uur.

  Dit jaar zullen we ook wat geluk moeten hebben om de meteoren te zien. Behalve opklaringen wordt in de nachten ook wat bewolking verwacht. Sluierbewolking houdt de zon vaak niet tegen, maar kan voor het lichte schijnsel van de meteoren een flinke hindernis zijn. De vallende sterren die we zien bevinden zich op 80-100 km hoogte en verbranden daarna snel.

  Perseïden een van bekendste zwermen van vallende sterren

  De Perseïden is de bekendste meteorenzwerm in ons land, samen met de Geminiden die rond 13 december voorkomen. Dit jaar is het aantal meteoren van de Geminiden met ruim 100 hoger dan dat van de Perseïden. Volgend jaar is het omgekeerd en zijn er meer vallende sterren van de Perseïden.

  Met deze kijktips ben je beter voorbereid om vallende sterren te zien. Houd ook het meest actuele weerbericht van Nederland in de gaten.

  Foto: ANP / Dennis Beek

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Matthijs van der Linden