Regionaal veel verse sneeuw in Alpengebied

08 februari 2024, 10:15

Webcam Obereggen via Feratel

De voorjaarsvakantie voor de regio zuid staat op het punt van beginnen. Wie volgende week in het Alpengebied verblijft krijgt koud en overwegend droog weer. Tot die tijd valt regionaal verse sneeuw, maar waar de meeste sneeuw valt en wat de beste reisdag is lees je in deze wintersportverwachting.

Eerder deze week kon je lezen dat het momenteel zeer zacht is in het Alpengebied en dat de meeste dalen groen zijn. De sneeuwgrens ligt erg hoog en in de dalen is het zeer zacht met temperaturen veelal in de dubbele cijfers. Tot op grote hoogtes zijn de pistes aan het eind van de dag papperig en zeker de pistes die in de zon liggen zijn van slechte kwaliteit.

Op deze donderdag overheerst de bewolking en hier en daar valt neerslag. Door de hoge sneeuwgrens van ongeveer 1800 meter valt er hoofdzakelijk regen, maar hogerop komt het tot wat sneeuw. Aan de zuidkant van de Alpen is het droog en schijnt de zon.

Een periode met Südstau

In het Middellandse Zeegebied ontstaat een actief lagedrukgebied met flink wat neerslag. Deze neerslag zal vanaf komende nacht de zuidelijke Alpen aandoen. De sneeuwgrens ligt rond 1600 meter en daarboven valt de neerslag als sneeuw. Boven 2000 meter kan vannacht met gemak al zo’n 20 centimeter verse sneeuw vallen. Daaronder draait het toch vooral om regen.

Doordat er sprake is van Südstau blijft het aan de noordkant van de Alpen droog en schijnt af en toe de zon. De nulgradengrens blijft aan de noordkant van de Alpen rond 2500 meter, aan de zuidkant van de Alpen ligt deze rond 2000 meter. Vooral op hoogte en aan de zuidkant kan tot en met vrijdagavond 40 cm verse sneeuw vallen. Ga je naar de Italiaanse Alpen of naar de zuidelijke Franse Alpen dan zit je de komende voorjaarsvakantie zeker goed.

Ook zaterdag blijft het aan de zuidkant van het Alpenmassief nog geruime tijd sneeuwen en in de meeste dalen regenen. Doordat de aangevoerde lucht geleidelijk wat kouder wordt, valt op steeds meer plaatsen sneeuw of gaat de regen over in sneeuw. De sneeuwgrens daalt naar ongeveer 1300 meter. Aan de zuidkant van de Alpen kan op hoogte 50 tot lokaal 80 centimeter vallen. Verblijf je aan de noordkant dan is van sneeuw tot en met zaterdag geen sprake en is het droog. Het is dan ook, vanwege een föhnachtige wind, een stuk zachter.

Tot en met het weekend kan het vooral aan de zuidkant van de Alpen veel sneeuw vallen. Bron: imweather.com
Tot en met het weekend kan het vooral aan de zuidkant van de Alpen veel sneeuw vallen. Bron: imweather.com

Zaterdag best reisdag naar de Alpen

Tijdens je reis naar de Alpen door Duitsland en Frankrijk krijg je niet met winterse ongemakken te maken. Er is een mix van zon, wolken en enkele regenbuien en de temperatuur ligt ruimschoots boven nul. Reis je via Frankrijk naar Italië dan krijg je dus met neerslag te maken en ga je hogerop dan zijn sneeuwkettingen een must.

Zondag trekt er een gebied met neerslag van west naar oost over de Alpen en valt overal neerslag. De sneeuwgrens daalt overal naar 1000 tot 1200 meter. Reis je op zondag, dan moet je overal rekening houden met winterse omstandigheden in de Alpenregio. Mocht je nog keus hebben, dan is zaterdag de beste reisdag.

Na het weekend koud en veelal droog

Volgende week kan er vooral maandag nog wat sneeuw vallen in de westelijke en noordelijke Alpen en de sneeuwgrens daalt tot onder de 1000 meter. Dit lijkt echter de laatste sneeuw te zijn voorlopig, want de rest van de week blijft het droog en is het vrij zonnig. Het is dan ook vrij koud en de omstandigheden zullen na de sneeuw prima zijn. Er staat weinig wind en het is dan ook heerlijk weer voor een wintersportvakantie. Wel moet je rekening houden met de hoge zonkracht en ligt verbranding van de onbeschermde huid op de loer.

Sneeuwkanonnen aan in het Sauerland

Gisteren is er in het Sauerland wat sneeuw gevallen, maar deze sneeuw smelt weer weg. Vooral vanaf zondag wordt het een flink stuk kouder in het Sauerland, maar het blijft wel droog. Verse sneeuw zit er dan ook niet in, maar doordat het kouder wordt zullen de sneeuwkanonnen weer aangaan. Bovendien schijnt volgende week regelmatig de zon, dus al met al een hele aardige voorjaarsvakantieweek in het Sauerland. In de Ardennen is van sneeuwpret overigens geen sprake.

Ga je binnenkort op skivakantie en wil je dit soort berichten vaker ontvangen? Schrijf je dan in voor onze wintersport-nieuwsbrief.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black