Recordnatte eerste pinksterdag met regionale wateroverlast

06 juni 2022, 23:16

Wateroverlast in Budel, Noord-Brabant, op eerste pinksterdag 2022. Foto: Ben Saanen.

Je zal op eerste pinksterdag maar in een tentje hebben gezeten. Met de vele regen die in de middag en avond op veel plaatsen viel was dat geen pretje. Het was in De Bilt zelfs de natste eerste pinksterdag ooit. In de Betuwe en in een brede strook van Eindhoven naar Den Bosch is op grote schaal 40-60 mm gevallen met lokale wateroverlast tot gevolg. Normaal valt in een hele junimaand zo'n 68 mm.

Het meetstation in De Bilt leek eerst een paar mm verwijderd te blijven van het record voor de natste eerste pinksterdag ooit gemeten. Er trok echter aan het einde van de dag nog een onverwachte buienlijn over, waardoor de neerslagsom verder opliep naar 25,9 mm. En daarmee was het dus de natste eerste pinksterdag sinds de start van de metingen in 1906. Het record stond op 23,3 mm, gemeten op 20 mei 1945.

Slepend gebied met intensieve regenval

De vele neerslag werd veroorzaakt door een slepend gebied met intensieve en langdurige regenval. In de nacht van zaterdag op zondag trok de eerste neerslagzone al over het zuidwesten van het land. Zondagmiddag ontstond boven België en het zuiden van Nederland een volgend grootschalig neerslaggebied met daarin verscholen stevige buien. Hierdoor viel lokaal veel regen in korte tijd met wateroverlast tot gevolg.  

Tweede helft van de middag en zondagavond begon het ook in het midden van het land op grote schaal flink te regenen en regionaal kwam in enkele uren tijd 20-45 mm regen naar beneden. Dit gold onder andere voor de provincie Utrecht en het westen van Gelderland. Ook in de gebieden rondom het IJsselmeer was het kletsnat met 20-35 mm. De neerslag in het uiterste oosten en noordoosten van ons land was beperkt met 2-15 mm.

Regen goed tegen droogte

In het zuidoosten en zuidwesten van het land was voor de regen van vandaag nog sprake van een groot neerslagtekort. En ook elders in het land nam de droogte afgelopen week weer toe. Wat dat betreft was de neerslag heel welkom voor de natuur, maar minder gelukkig qua timing voor de vele buitenactiviteiten in dit pinksterweekend.

Vandaag opnieuw buien

Uiteindelijk is de regenzone afgelopen nacht de Noordzee opgetrokken, maar vervolgens trokken vandaag met een westenwind opnieuw regenzones en buiengebieden over ons land heen. Zoveel regen als gisteren viel er niet, maar regionaal was het opnieuw behoorlijk nat.

Lees de hele verwachting voor komende dagen in ons weerbericht.

Geen recordnatte Pinksteren

Van de natste Pinksteren ooit was geen sprake. Dat record staat op 20 & 21 mei 1945. Toen viel in totaal over beide pinksterdagen 42,2 mm in De Bilt. Wel staat dit jaar met 37,3 mm op een duidelijke tweede plaats.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black