Opnieuw tornado's in eerder getroffen gebied Verenigde Staten

05 april 2023, 13:15

Ernstige schade na de tornado's van 1 april in Illinois. Foto: ANP/EPA/MATT MARTON

Het middenwesten van de Verenigde Staten heeft opnieuw te maken met tornado's, veroorzaakt door een nieuw stormsysteem. Vorige week richtten tornado's in veel van deze gebieden al een enorme schade aan.

Door het midden van de Verenigde Staten trekt momenteel een stormsysteem dat sneeuw, hagel en tornado's met zich meebrengt. Meer dan 62 miljoen Amerikanen in meer dan tien staten, van Michigan tot Louisiana, lopen woensdag het risico op zwaar weer, meldt CNN. De National Weather Service (NWS) waarschuwt voor levensbedreigende weersomstandigheden in deze gebieden.

Volgens de NWS zijn dinsdag minstens vijf tornado's gemeld, waaronder twee in Iowa en drie in Illinois. Verschillende gebouwen liepen schade op; zo werd in de stad Colona in Illinois het dak van een benzinestation gerukt. Vrachtwagens werden op de snelweg omver geblazen en bomen ontworteld, aldus de meteorologische dienst. Poweroutage.us meldt dat vanaf dinsdagavond 23.00 uur meer dan 15.000 klanten zonder stroom zaten in Illinois.

Waarschuwing

Voor woensdag geldt een tornadowaarschuwing voor delen van Arkansas, Illinois en Missouri. In delen van Arkansas, Oklahoma en Missouri is er nog altijd kans op gevaarlijke nachtelijke tornado's. Deze gebieden, waaronder Little Rock in Arkansas, zijn nog steeds aan het herstellen en puinruimen na de verwoesting van de tornado's - er zijn er tachtig bevestigd - van vorige week. Hierbij kwamen 32 mensen om het leven.

Het nieuwe stormsysteem brengt ook hagel, waarbij er dinsdag hagelstenen vielen ter grootte van een honkbal. Er kwamen meer dan honderd hagelmeldingen binnen, voornamelijk in Iowa, Illinois, Missouri en Michigan. Naar verwachting houdt het zware weer tot begin woensdag lokale tijd aan, maar kan het zich in de loop van de middag herontwikkelen. In het gebied van de Grote Meren, inclusief Chicago, Detroit en Indianapolis, is er van de late ochtend tot in de vroege avonduren kans op tornado's.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black