Schaapscheerderskou blijft uit, volgend weekend zomers warm

04 juni 2023, 08:30

Zon en stapelwolken, schapen in het land. Foto: Henk Groenewoud

Echte schaapscheerderskou met grijs en koud weer blijft komende tijd beperkt en later in de week schakelen we over op zomers weer. Lees hieronder hoe ver de kou komt en hoe warm het volgend weekend wordt.

Een koude noordenwind met uitgestrekte wolkenvelden kan in juni het weer dagenlang in zijn greep houden. Dit fenomeen wordt ook wel schaapscheerderskou genoemd en hoe dat zit lees je hier.

Die noordelijke wind hebben we wel, al komt de wind zeker in het binnenland wat meer uit het noordoosten. Wolkenvelden boven de Noordzee kunnen met deze windrichting makkelijk over het noorden van het land trekken en daar kunnen we de komende tijd de laagste temperaturen verwachten. Echt aan de noordkust kan de zon na het weekend langere tijd verdwijnen en met een graad of 15 en een matige wind is het ronduit fris.

Zodra de wolken verder naar het zuiden trekken lossen ze voor een groot deel op. In het midden en zuiden zijn er zonnige perioden en stapelwolken. Op de Wadden is het dan 14 of 15 graden. Aan de westkust is het met 17 tot 19 graden helemaal niet zo koud en in het binnenland wordt het met 20 tot 24 graden gewoon warm.

Op naar een zomers weekend

Het vooruitzicht naar het eind van de week en het volgende weekend ziet er goed uit als je van warmte houdt. De wind draait naar het oosten en daarmee gaat de temperatuur omhoog. In het Waddengebied wordt het 17 tot 19 graden en in de Randstad is het 22 tot 24 graden. In het binnenland wordt het zomers warm met 25 tot 27 graden. Zodra de temperatuur in De Bilt 25 graden bereikt hebben we de eerste officiële zomerse dag van het jaar.

In het weekend wordt het in grote delen van het land 25 tot 27 graden. In het zuiden en oosten wordt het lokaal 28 of 29 graden. De kans dat het met 30 graden plaatselijk tropisch warm wordt is klein.

Met een oostenwind raken we de wolkenvelden vanaf zee kwijt. Er zijn flinke zonnige perioden en sluierwolken. Daarbij neemt de kans op een enkele bui in het weekend iets toe.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black