Schaapscheerderskou: koude periode met regen begint vandaag

05 juni 2020, 16:07

Ben_Saanen_Archieffoto_hrauxv-1280x600
Ben_Saanen_Archieffoto_hrauxv-1280x600
Ben_Saanen_Archieffoto_hrauxv-1280x600

De koude periode die vandaag begint is typisch voor juni en wordt schaapscheerderskou genoemd. Het wordt 14 tot 17 graden en daarmee is het enkele graden kouder dan normaal en 12 graden kouder dan afgelopen dinsdag. De buien van vandaag kunnen tijdelijke gladheid veroorzaken. Dit gebeurt wel vaker bij regen na een lange droge periode. Vrijdag wordt met 12-14 graden de koudste dag, maar het te koude weer houdt tot volgende week woensdag aan.

Een periode met relatief koud weer is aangebroken. Vandaag wordt het niet warmer dan 14 graden aan de kust tot maximaal 17 graden in het zuidoosten van het land. Door een matige tot vrij krachtige noordwestenwind is het voor het gevoel 10-15 graden en dat is na het warme weer van eerder deze week even wennen. Afgelopen dinsdag was het 12 graden warmer en werd het in het zuidoosten bijna 30 graden. Er worden ook buien verwacht. Ondanks dat dit de droogte niet zal verhelpen is de neerslag zeer welkom voor de natuur.

Kortstondige gladheid

Na een droge periode kan de eerste neerslag op asfalt kortstondige gladheid veroorzaken. Regen vermengt zich met vuil (zoals olie- en rubberresten) en vormt een gladde laag. Deze vorm van gladheid kun je niet bestrijden. Wat dat betreft is het beter als het meteen flink gaat regenen, want dan spoelt de weg sneller schoon.

Vrijdag wordt de koudste dag van de week. Op grote schaal wordt het slechts 13 graden. In het zuidoosten wordt het in deze tijd van het jaar normaal makkelijk een aantal graden warmer dan in de kustprovincies, maar dit keer blijft het bij 14 graden. Zaterdag is het net iets warmer, maar veel zullen we daar niet van merken. Het waait dan flink met een (vrij) krachtige noordwestenwind. In de kustgebieden is het zelfs onstuimig met een harde wind en windstoten tot 75 km/uur.

Vanaf zondag gaat de temperatuur heel langzaam omhoog. Waarschijnlijk hebben we pas volgende week donderdag weer normale temperaturen van 18-21 graden. Tot die tijd bestaat het weerbeeld uit meer bewolking dan zon en af en toe een paar buien. Blijf op de hoogte van de temperatuurverandering en lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Schaapscheerderskou, koude periode in juni

In de maand juni treedt wel vaker een relatief koude periode op, gemiddeld tussen 5 en 20 juni. Het koude weer wordt veroorzaakt door een noordwestenwind over koud Noordzeewater en volgt vaak na een warmere periode. De naam is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen werden geschoren. Lees ook hoe de term schaapscheerderskou is ontstaan.

Foto: Ben Saanen

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black