Grote ravage door knakken windmolen Zeewolde

04 januari 2023, 14:15

Actueel
Grote ravage door knakken windmolen Zeewolde. Foto: ANP INTER VISUAL STUDIO

Aan de Nekkeveldweg in Zeewolde is de bovenkant van een windmolen, inclusief de rotor vernield. Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi en Vechtstreek lijkt het er sterk op dat de harde wind ter plaatse de molen heeft doen knakken. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

De brokstukken liggen verspreid over enkele honderden meters. De weg is afgesloten voor doorgaand verkeer. De molen staat in een rij met zestien andere windmolens. Vattenfall is eigenaar van het windmolenpark. Die laat weten ook de andere zestien windmolens uit voorzorg zijn stilgezet.

Het energiebedrijf onderzoekt hoe het komt dat de windmolen geknakt is."Uit de laatste inspecties waren er geen zaken die duidden op acuut gevaar", aldus de woordvoerder. De turbines in het windmolenpark in Zeewolde zijn al wat ouder, ze zijn in 1989 neergezet. Vattenfall laat weten dit soort oudere modellen niet op andere plekken in het land te hebben, dus ziet geen noodzaak om meer windmolens uit voorzorg stil te zetten. De wat oudere turbines zijn te herkennen doordat ze maar twee wieken hebben in plaats van drie. Het energiebedrijf gaat de brokstukken verwijderen, het is nog onduidelijk hoelang dat zal duren.

Onstuimige dag

Deze woensdag is het onstuimig weer. In het binnenland staat een vrij krachtige tot krachtige wind waarbij windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur voor kunnen komen. Aan de kust kwamen afgelopen nacht en in de ochtend zware windstoten voor van meer dan 80 kilometer per uur, en aan de noordwestkust stond enige tijd een stormachtige wind. Meetpunt Lelystad ligt het dichtst bij Zeewolde. Daar vielen de windstoten afgelopen nacht mee en werd het aan het eind van de ochtend wat onstuimiger met windstoten van zo'n 68 kilometer per uur. Dit zijn geen hele hoge en ook geen bijzondere waarden, deze hadden we afgelopen weekend ook in Flevoland. In Zeewolde kan het iets harder gewaaid hebben dan in Lelystad, maar niet heel veel.

Naar verwachting blijft het woensdag wat winderig. Later in de middag en vooral in de avond zal de wind iets afnemen, maar de wind gaat niet liggen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven