Eerste officiële vorstdag opvallend vroeg

30 september 2018, 09:31

ANP-nachtvorst-rijp-1280x600

Regionaal kwam het al tot vorst, maar zojuist ging ook De Bilt voor de bijl. Om 07:30 uur daalde de temperatuur op het hoofdstation naar -0,1 graad. Daarmee vroor het deze herfst in De Bilt voor het eerst op neushoogte. De eerste officiële vorstdag valt vroeg en het was in De Bilt zelfs nog nooit zo koud op 30 september. Normaal vriest het in De Bilt voor het eerst pas op 4 november. Sinds 1901 kwam het slechts vijf jaren eerder tot septembervorst. In 1971 vroor het in De Bilt recordvroeg op 16 september.

De vorige keer dat het dit jaar officieel tot vorst kwam was op 25 maart. Toen vroor het in De Bilt 1,8 graden. Normaal vriest het ook in april nog vier nachten, maar dit jaar verliep april extreem zacht en was van vorst geen sprake.

Regionaal nog kouder

Het koudst was het vannacht op weerstation Twenthe, nabij Enschede. Daar vroor het op normale waarneemhoogte (1,5 meter) 1,5 graden. In 47 jaar was het niet zo koud in september. Ook in de Achterhoek, Brabant, Midden-Limburg, het Rivierengebied en op de Veluwe kwam het regionaal tot lichte vorst. Aan de grond werd het in Eindhoven zelfs -4,4 graden.

Perfect op tijd

Vorig jaar beleefde De Bilt op 6 november de eerste vorstdag van het najaar en daarmee was de vorst perfect op tijd. Laat in de avond, om 23:40 ging het kwik toen door het nulpunt heen. Uiteindelijk kwam de minimumtemperatuur de volgende dag uit op -1,3 graden. In 2016 diende de eerste officiële vorstdag zich aan op 23 oktober. In 2015 noteerden we de eerste officiële vorstdag pas op 23 november.

In 1971 kwam het recordvroeg tot de eerste officiële vorstdag, namelijk al op 16 september. Het langst moest gewacht worden in 2000. Dat jaar dook de temperatuur in De Bilt pas op 17 december onder nul.

Foto: ANP

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black