Weeronline
Weeronline
  pinguins op antartica temperatuur op zuidpool stijgt sneller dan elders

  Temperatuur op zuidpool stijgt sneller dan elders

  Aangemaakt: 30 jun 2020, 16:50 uur

  Op de zuidpool, wat beschouwd wordt als het koudste punt op aarde, stijgt de temperatuur sneller dan op andere plekken in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

  Sinds de jaren 90 is de temperatuur op de zuidpool drie keer sneller gestegen dan het mondiale gemiddelde. Het gaat om ongeveer 0,6 graden, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature Climate Change. Wereldwijd warmde de aarde in die dertig jaar gemiddeld 0,2 graden op. “De zuidpool leek geïsoleerd te zijn van wat er in de rest van de wereld gebeurt”, zegt een van de onderzoekers tegen The New York Times. “Maar eigenlijk is het niet zo geïsoleerd als we dachten.”

  De zuidpool is momenteel een van de sterkst opgewarmde gebieden ter wereld. Toch loopt het nog geen gevaar om te smelten. Hoewel de temperatuurstijging opvallend is, is het er nog altijd behoorlijk koud. Gemiddeld is het er het hele jaar door rond de -50 gaden.

  Hierdoor stijgt temperatuur zuidpool sneller

  De opwarming heeft deels te maken met natuurlijk stijgende temperaturen in de Stille Oceaan door een verandering van de luchtcirculatie. De rest, schrijven de wetenschappers, is te wijten aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De studie toont volgens hen aan dat ook Antarctica wordt geraakt door klimaatverandering. “Alarmerend”, schrijven ze.

  Lees ook: Wetenschappers gealarmeerd door hittegolf Noordpoolgebied

  Foto: ANP / EPA / Felipe Trueba

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP