Tropische storm Cristobal brengt veel regen in Mexico

03 juni 2020, 13:50

Buitenland
ANP-413209821-1-1240x600
ANP-413209821-1-1240x600
ANP-413209821-1-1240x600

Het oosten van Mexico heeft momenteel te maken met tropische storm Cristobal. Omdat Cristobal zich nauwelijks verplaatst valt er in deze regio erg veel regen.

Cristobal tolt rond in het zuiden van de Golf van Mexico, nabij het schiereiland Yucatan. Daar veroorzaakt hij veel regen: in de Mexicaanse staten Yucatan, Campeche, Tabasco en Chiapas kan er 300 millimeter vallen. Lokaal is in de bergen wel 500 millimeter regen mogelijk, met mogelijk overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen tot gevolg, zeker op kale berghellingen. Het Mexicaanse leger is vanaf dinsdag ingezet om inwoners van verschillende overstroomde gemeenten in Yucatan te evacueren.

De tropische storm mag dan veel regen veroorzaken, de wind blijft wat achter. Woensdag kunnen mogelijk windstoten tot 100 km/uur voorkomen, de dagen erna neemt de wind af. In het weekend trekt Cristobal noordwaarts, op weg naar het zuiden van de Verenigde Staten. Daarbij neemt de wind weer toe en valt ook flink wat regen. Het is nog onduidelijk hoe krachtig de storm precies is als deze aan land gaat in de Verenigde Staten.

Cristobal is al de derde storm met een naam van het nieuwe Atlantische orkaanseizoen en is bijzonder vroeg. We verwachten dat het een erg actief orkaanseizoen wordt met veel stormen. De krachtigste orkanen komen waarschijnlijk in september voor.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven