Vorst bedreigt fruitteelt komende week

03 april 2021, 07:45

Vorst
IJslaagje om bloesemknop beschermt fruitboom tegen vorst. Foto: Ab Donker

Voor fruittelers breken spannende tijden aan. Precies nu de fruitbomen beginnen te bloeien, is er vorst op komst. Komende week kan het tijdens heldere nachten licht vriezen. Fruittelers moeten dan ook aan de slag om hun bomen te beschermen. Ook vorig jaar bedreigde vorst de fruitteelt aan het begin van het bloeiseizoen.

Een noordenwind blaast volgende week koude lucht vanaf de Noordpool helemaal naar Nederland. Dat gaat gepaard met winterse buien, waarbij kans is op hagel en natte sneeuw. Mogelijk wordt het zelfs even wit door sneeuwval. Wanneer het in de nacht opklaart en de wind afneemt, daalt de temperatuur in korte tijd en is kans op vorst. De vorst kan komende werkweek elke nacht optreden, wat betekent dat fruittelers nacht in nacht uit waakzaam moeten zijn.

In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je meer over het koude weer dat we volgende week krijgen.

Fruittelers besproeien boomgaard om te voorkomen dat knoppen kapotvriezen
Fruittelers besproeien boomgaard om te voorkomen dat knoppen kapotvriezen

Foto: Ab Donker

Zo beschermen telers hun bomen

Door vrieskou kunnen de bloesemknoppen van fruitbomen kapotvriezen, waardoor er geen vrucht meer kan ontstaan. Om de bloesem te beschermen, spuiten fruittelers water over hun bomen heen. Het water bevriest, waardoor een isolerend ijslaagje op de knoppen en takken ontstaat. De temperatuur van het ijs is maar net onder nul en dat is hoog genoeg om geen schade te veroorzaken, terwijl het ijslaagje wel de kou van de buitenlucht tegenhoudt. Soms plaatsen telers ook vuurpotten om hun bomen te beschermen.

Lees ook: Zo voorkomen telers dat knoppen van fruitbomen kapotvriezen

Ook voorgaande jaren problemen door vorst in lente

Net als dit jaar bedreigde vorst ook vorig jaar fruitbomen. Zo vroor het in Woensdrecht op 25 maart 2020 maar liefst 6,2 graden en was het kouder dan in de hele winter. Een paar dagen later, op 30 maart, kwam het in het Achterhoekse buurtschap Hupsel zelfs tot een minimumtemperatuur van -6,6 graden, destijds de laagste temperatuur in meer dan een jaar tijd! Ook in 2019 kwam het eind maart en begin april op verschillende plaatsen tot vorst.

Hoofdfoto: Ab Donker

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven