IJskoude verwachtingen! Wordt het dan toch nog echt winter?

03 februari 2021, 07:35

1d96af12-hoofdfoto-1280x600
1d96af12-hoofdfoto-1280x600

Tot nu toe kwakkelden we de winter een beetje door, maar voor komende week zijn er ijskoude verwachtingen. Wordt het dan toch nog echt winter of is het allemaal nog erg onzeker? In dit artikel lees je meer over de kans op een witte wereld en winterse temperaturen.

Tijdens het weekend zet de temperatuur een daling in en lijkt het er volgens sommige computerberekeningen op dat we volop de winter in duiken. Zaterdag is in het noorden al kans op wat winterse neerslag. Zondag valt er volgens sommige weermodellen behoorlijk wat verse sneeuw in een groot deel van het land. In de zuidelijke provincies gaat het om een paar centimeter, in het midden van het land is 5 tot 10 centimeter mogelijk en in het noorden zijn er zelfs uitschieters naar plaatselijk 20 centimeter sneeuw! Of het daadwerkelijk tot sneeuw komt is nog verre van zeker.

IJskoude verwachtingen: witte wereld en winterse kou

In de scenario’s waarin het flink zal sneeuwen krijgen we vanaf zondag ook te maken met echte winterkou en is er kans op ijsdagen waarbij de maximumtemperatuur de hele dag niet meer boven het vriespunt uitkomt. In het noorden van het land is de kans op ijsdagen volgens die computerberekeningen aan het begin van week zelfs 80%. Het zuiden en midden maakt 30 tot 50% kans op ijsdagen. Wanneer de temperatuur niet of nauwelijks meer boven het vriespunt uitkomt, is er ook een grote kans dat de sneeuw voor langere tijd blijft liggen.

Lees ook: zo ontstaat sneeuw

Sneeuwpret. Foto: Astrid Wiessner-Hoog
Sneeuwpret. Foto: Astrid Wiessner-Hoog

Wanneer de kou doorzet, kan de sneeuw een tijdje blijven liggen. Foto: Astrid Wiessner Hoog

In de nachten koelt het nog verder af en kan het op grote schaal flink vriezen. Dit betekent dat de minimumtemperatuur lager dan -5 graden uitkomt en tijdens sommige nachten kan het kwik zelfs onder -10 graden duiken. Dit koude scenario met kans op strenge vorst kan na het weekend best een tijdje aanhouden. Op ijsbaantjes, ondergelopen weilanden en ondiepe plassen kan dan toch gestaag een ijsvloer ontstaan. Om het winterse plaatje compleet te maken staat er ook nog een stevige noordoostenwind en is het buiten koud en guur. Ook kan er af en toe nog wat verse sneeuw vallen. Tijd voor sneeuwpoppen, schaatsen, boerenkool en erwtensoep zou je zeggen!

Winters speldenprikje

Toch willen we niet al ons geld op één scenario zetten. Net als met paardenrennen kan er soms eentje heel hard van stapel lopen die uiteindelijk niet als eerste over de streep komt. Om ook in weersverwachtingen tunnelvisie te voorkomen, houden we ook rekening met andere scenario’s. Voor komende week zijn er namelijk ook een aantal scenario’s en computerberekeningen waarbij het wel kouder wordt, maar de winterkou niet zo stevig doorzet als in het eerder geschetste beeld. We kunnen dan eerder spreken van een winters speldenprikje. Net als afgelopen weken houden we dan kwakkelweer met een afwisseling van zachte en koude dagen.

Er zijn zelfs berekeningen die een groot deel van het land komende week in de zachte lucht laten, waarbij het in het zuidwesten zelfs 10 graden boven nul kan worden!

b15ee2f7-winter-of-geen-winter
b15ee2f7-winter-of-geen-winter

Groen gras of sneeuw, wat gaat het worden? Foto: Britta Johansson

Benieuw welk scenario er uiteindelijk met de winst vandoor gaat? Dat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: T Post

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black