Waarschuwing voor tropische storm op ABC-eilanden

29 juni 2022, 11:45

Tropische storm onderweg naar ABC-eilanden. Beeld: ANP/EPA/David Guzman

Op Aruba, Bonaire en Curaçao geldt een waarschuwing voor een tropische storm. Momenteel bevindt het systeem zich nog zo’n 500 km ten oosten van Curaçao. Het trekt met een snelheid van 43 kilometer per uur naar het westen tot noordwesten. De gemiddelde windsnelheden liggen rond 65 km/uur en dat komt overeen met windkracht 8. De windstoten komen rond 90 km/uur uit. De verwachting is dat na passage van de ABC-eilanden de wind op open zee in kracht toeneemt. Mogelijk is dan sprake van orkaan Bonnie.

Het tropische systeem ligt voor de kust van Venezuela en trekt westwaarts. De verwachting is dat later vandaag, lokale tijd, de ABC-eilanden worden bereikt. Vervolgens trekt het systeem verder naar het westen en zal naar verwachting dan storm Bonnie worden met een gemiddelde windkracht 9. De windstoten komen in de buurt van 100 km/uur.

Verwachting tropische storm Bonnie

Vrijdagochtend wordt, lokale tijd, Nicaragua bereikt. Vervolgens trekt het systeem vrijdag over land en zal dan in het weekend de Grote Oceaan optrekken. Boven land neemt Bonnie in kracht af, om vervolgens boven zee weer in kracht toe te nemen.

Momenteel geldt een tropische stormwaarschuwing voor Margarita, Aruba, Bonaire, Curaçao en de kust van Venezuela en Colombia. Een tropische stormwaarschuwing betekent dat er binnen 36 uur aan de criteria wordt voldaan.

Veel regen

Naast veel wind is er ook veel regen mogelijk. Op de kleine Antillen (Guadeloupe en St Lucia) valt ongeveer 50 mm. Op St Vincent en Barbados valt tot 100 mm en op Grenada, Trinidad en Tobago en langs de noordkust van Venezuela zijn neerslaghoeveelheden tot 150 mm mogelijk tot en met donderdagochtend lokale tijd. Op Aruba, Bonaire en Curaçao valt maximaal 125 mm.

Lees alles wat je wilt weten over orkanen.

Curaçao voert avondklok in vanwege tropische storm

Curaçao voert woensdag vanwege de dreiging van een tropische storm vanaf 16.00 uur een avondklok in, meldde minister-president Gilmar 'Pik' Pisas dinsdag. Dat betekent dat niemand zich vanaf dat tijdstip zonder toestemming op straat mag vertonen.

Alle niet-essentiële bedrijven moeten om 15.00 uur de deuren sluiten. Het openbaar vervoer rijdt woensdag tot 16.00 uur 's middags. Alle overheidsdiensten zijn woensdag de hele dag gesloten.

Op Curaçao, Aruba en Bonaire is een waarschuwing voor een tropische storm afgegeven en geldt code rood. De storm wordt woensdagavond op de eilanden verwacht en zal volgens de meteorologische diensten de ABC-eilanden zuidelijk passeren.

Maatregelen

Op alle drie de eilanden worden maatregelen genomen. De regering van Aruba stuurt alle ambtenaren woensdagmiddag naar huis. Zij zijn de rest van de dag en donderdag vrij. Scholen mogen niet open op donderdag en vrijdag. Op de eilanden worden ziekenhuizen in paraatheid gebracht, wat onder meer betekent dat niet-spoedeisende operaties en afspraken worden verplaatst.

Volgens het National Hurricane Center wordt het potentieel een tropische cycloon in categorie 2. De storm krijgt waarschijnlijk de naam Bonnie en trekt naar verwachting over de zuidelijke Caribische Zee, om deze week zeer dicht bij de kusten van Zuid-Amerika te blijven. Woensdag zijn er ook tropische stormwaarschuwingen uitgegeven voor de kustgebieden van Venezuela en Colombia.

Een tropische cycloon die zo ver naar het zuiden trekt, is uiterst zeldzaam in juni en komt vaker voor in september en oktober. De ABC-eilanden, die buiten de orkaangordel in het Caribisch gebied liggen, hebben in het verleden wel vaker te maken gehad met zware tropische stormen. Ze zijn echter nooit door hevige orkanen zoals de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba getroffen. De laatste orkaan die de ABC-eilanden heeft geraakt was in 1877.

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black