Weekverwachting: balanceren tussen herfst en winter

28 november 2021, 19:15

Weekverwachting
Overgang herfst naar winter - Bevroren bladeren - Nachtvorst

De eerste winterse perikelen sinds de zomer ijlen nog een beetje na tijdens de start van de nieuwe week. Dat is van korte duur, want een weersomslag zorgt voor een zacht en winderig intermezzo. Of winterweer onze streken later in de week weer weet te vinden lees je in deze weekverwachting.

Maandagochtend is het fris met temperaturen rond het vriespunt. Grote kans dat autoruiten ijsvrij gemaakt moeten worden en plaatselijk kan het glad zijn op de wegen. Er trekken nog enkele buien zuidwaarts over het land en daar kan wat hagel of natte sneeuw bij komen kijken. In de middag is het met uitzondering van de kustgebieden zo goed als droog en de zon komt steeds vaker tevoorschijn. De noordwestenwind maakt het voor het gevoel kouder dan de 5 tot 7 graden die ’s middags op de thermometer staat. Een warme jas, sjaal of handschoenen komen dan goed van pas!

Temperatuur in de lift

Vanaf maandagavond is het gedaan met de winterse neerslag en lage temperaturen. De wind zoekt de westhoek op en daardoor komt zachte lucht onze kant op. Tijdens de nacht naar dinsdag gaat het vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen regenen. Alleen in het uiterste oosten is dan nog kans op een vlok natte sneeuw.

Regenjas en paraplu - Herfstweer - Nat en winderig - Wisselvallig weerbeeld
Regenjas en paraplu - Herfstweer - Nat en winderig - Wisselvallig weerbeeld

Een regenjas of paraplu komt dinsdag en woensdag goed van pas. Foto: Gerrit Draaisma

Na een druilerige ochtend trekt de regen in de middag weg, maar er vallen nog wel een aantal losse buien. Het is zacht met een graad of 10. Ook woensdag staat in het teken van zacht en wisselvallig weer. Opnieuw heeft de zon de beste papieren in de middaguren. Beide dagen blaast de westenwind stevig door. Boven land waait het matig tot vrij krachtig. Aan zee zwelt de wind verder aan en waait het soms krachtig of hard.

Aanhoudend wisselvallig

Later in de week blijft het wisselvallig. De weersverwachting laat een mogelijkheid zien dat de wind weer richting het noorden draait en dat zou een kentering van de temperatuur betekenen. Met een aanhoudend wisselvallig weertype kan dat zomaar weer wat winterse neerslag opleveren.

Lees hier wat normaal weer is in december.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Hoofdfoto: Carla Versteege

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black