Golfkust van Florida zet zich schrap voor orkaan Ian

28 september 2022, 13:30

Indrukwekkend satellietbeeld van orkaan Ian. Foto: NASA

Ian is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan van de 4e categorie met windsnelheden boven de 250 kilometer per uur. Het is niet uitgesloten dat de orkaan categorie 5 haalt, net voordat de orkaan aan land komt.

Orkaan Ian zal naar verwachting woensdagmiddag lokale tijd aan land gaan aan de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) gebeurt dit mogelijk als een "extreem gevaarlijke, sterke orkaan".

De verwachte trekrichting van orkaan Ian.
De verwachte trekrichting van orkaan Ian.

Ian is inmiddels aangesterkt tot een orkaan van de vierde categorie, met aanhoudende windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Mogelijk wordt Ian ook nog even een orkaan van de 5e categorie, met windsnelheden boven 252 kilometer per uur. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center moet rekening gehouden worden met "levensbedreigende stormvloed, catastrofale winden en overstromingen op het schiereiland Florida".

De stormvloed kan op sommige plaatsen oplopen tot meer dan 3 meter, lokaal zelfs tegen de 5 meter. Daarom zijn miljoenen mensen gevraagd te evacueren. "Het centrum van Ian zal naar verwachting woensdagavond en donderdagochtend over centraal Florida bewegen en tegen het einde van donderdag boven de westelijke Atlantische Oceaan uitkomen," aldus het NHC.

Orkaanwaarschuwing

Er is een orkaanwaarschuwing afgegeven van Chokoloskee tot Anclote River, inclusief Tampa Bay en Dry Tortugas. Een aantal provincies langs de westkust van Florida hebben evacuatiebevelen uitgevaardigd, waarbij miljoenen mensen worden verzocht een veilig heenkomen te zoeken.

Volgens de gouverneur van Florida zijn er al minstens twee "op radar aangegeven tornado's" in de staat waren geweest. Dinsdagavond waarschuwde hij degenen in gebieden die naar verwachting het zwaarst getroffen zullen worden dat hun "tijd om te evacueren ten einde loopt."

Ondertussen zitten overal in Cuba inwoners zonder stroom na een ingrijpende stroomstoring in het kielzog van Ian. De storm kwam daar dinsdagochtend aan land met een maximale aanhoudende wind van 195 kilometer per uur en beschadigde onder meer het elektriciteitsnetwerk van het eiland.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black