Zomervakantie weerbericht: zo wisselvallig is het vakantieweer in Nederland

28 juli 2021, 07:48

Alle schoolgaande kinderen hebben inmiddels vakantie en in het noorden en midden van het land hebben de bouwvakkers ook het boeltje erbij neergelegd. Het weerbeeld is deze week ronduit wisselvallig en volgende week lijkt daar weinig verandering in te komen. In dit artikel lees je wat je deze vakantieweek kan verwachten.

Het wisselvallige weerbeeld van deze week heeft een lange adem. Het ziet er naar uit dat het ook volgende week wisselvallig blijft. Dagelijks kunnen enkele buien ontstaan en de temperaturen zijn laag voor de tijd van het jaar.

Deze week neemt ook de wind nog in kracht toe en dat draagt niet bij aan het zomerse gevoel. Deze woensdag staat in de kustprovincies een vrij krachtige zuidwestenwind. Op het strand en op de Waddeneilanden is de zuidwester zelfs krachtig en kan je ‘lekker’ uitwaaien.

Ook donderdag staat in de kustgebieden flink wat wind en met temperaturen van 19 of 20 graden in het westen en 21-22 in het oosten is een jasje of vest wel aan te raden als je op pad gaat. Het is dan ook duidelijk koeler, want temperaturen van 22 tot 25 graden zijn gebruikelijk eind juli.

Er zijn genoeg wolken te zien boven het land, maar wat vertellen de wolken jou?

Wisselvallige periode, prima wandelweer

Foto: Helga Kobben

Wordt het volgende week beter?

Ook in het weekend en volgende week ziet het weerbeeld er wisselvallig uit met zon, wolken en buien. De temperatuur komt in de middag uit op waarden rond 20 graden. Langs de kust is het een graadje koeler en in het oosten en zuidoosten is het een graadje warmer.

Gelukkig is het niet de hele tijd kommer en kwel, want er zijn ook genoeg droge momenten met zonneschijn en met wat geluk zit er zelfs een compleet droge dag tussen. Het is dan prima vakantieweer om er lekker op uit te gaan. Houd de komende tijd de radar in de gaten om de droge momenten per dag te bepalen. Ook met minder weer is er genoeg te doen tijdens de vakantie.

Lees hier 12 tips om het land te ontdekken.

Tijdens wisselvallig zomerweer zitten ook zeker beter dagen.

Foto: Ron Pohlen

Tot nu toe een warme, droge en zonnige zomer

De komende tijd is het vrij koel en wisselvallig zomerweer en dat staat in schril contrast met het weer tot nu toe deze zomer. Met een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden tegen 17,1 graden is de zomer zelfs aan de warme kant!

In De Bilt zijn al 46 warme dagen met maxima boven 20 graden genoteerd tegen 35 normaal. Ook het aantal zomerse dagen is hoger dan gebruikelijk met 16 tegen 12 normaal. Echte hitte is wel schaars en in De Bilt was het alleen op 17 juni tropisch warm. Normaal is het tot deze datum op 2 dagen warmer dan 30 graden.

Ook de zon heeft deze zomer tot nu toe meer geschenen dan volgens het klimatologische gemiddelde, maar door de regionale plensbuien is de zomer ook nat.

De details voor het weer de komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

Foto: Nicky Wagenvoort

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black