Zeer veel regen op komst in Zuid-Duitsland en de Alpen

28 mei 2024, 11:10

Wateroverlast
Regen in de zomer in Oostenrijk. Foto: Adobe Stock / Laurentiu

In Nederland regent het de laatste tijd veel en vaak, maar voor het zuiden van Duitsland en de noordelijke regio’s van de Alpen is de weersverwachting echt extreem nat. Lees er alles over in dit artikel.

Eind deze week en komend weekend waait er bij ons een wind uit noordelijke richting. Boven de Alpenlanden ontstaat een lagedrukgebied die langzaam richting Polen trekt, waardoor de noordenwind ook daar op gang komt. Vrij warme en zeer vochtige lucht regent vervolgens leeg boven Zuid-Duitsland en de noordflank van de Alpen.

Zoals het er nu voorstaat zijn de meest extreme neerslagsommen voor de zuidelijke helft van Beieren en de Oostenrijkse regio’s Vorarlberg en Tirol. Ook in het zuiden van Baden-Württemberg en oostelijke delen van Zwitserland kan veel regen vallen.

Lokaal 200 mm regen in minder dan vier dagen

In de grensregio van Duitsland en Oostenrijk, maar ook lokaal in de Beierse heuvels kan in de periode vrijdag t/m maandag plaatselijk 200 mm regen vallen.

Ter vergelijking: een normale maand mei in Nederland levert 50 tot 60 mm regen op. In de natte meimaand van 2024 viel tot dusver gemiddeld zo’n 100 mm en sommige plaatsen in Limburg en Noord-Brabant naderen 200 mm.

Er wordt dus in Zuid-Duitsland in vier dagen lokaal meer regen verwacht dan er in de natste plekken van het kletsnatte zuiden van Nederland viel sinds 1 mei!

Bekijk de neerslagsom volgens het GFS-model in de widget hieronder via I'm Weather:

Kans op overlast

De kansen op wateroverlast zijn groot dit weekend in Beieren en delen van Oostenrijk. Veel regen in bergachtige gebieden kan gevaarlijk zijn. Lees hier meer over.

Waterstand Rijn en Donau

Een deel van dit regenwater stroomt via de Rijn naar ons land. Dit doet er ongeveer vijf dagen over en dus zal de waterstand in de Rijn eind volgende week hoog zijn voor de tijd van het jaar. Grote overlast wordt echter niet verwacht, omdat veel regen zo ver stroomopwaarts normaal gesproken niet leidt tot een korte hoge piek, maar juist tot een langere tijd een wat verhoogde waterstand.

Het merendeel van de regen wordt overigens niet in het stroomgebied van de Rijn verwacht, maar in het stroomgebied van de Donau. Steden als Wenen, Bratislava en Budapest kunnen begin volgende week zeer hoge waterstanden verwachten.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven