Zomertijd begint met winterweer

29 maart 2020, 19:37

Met het ingaan van de zomertijd beginnen we aan een korte periode met winterweer. Met 5-8 graden is het kouder dan normaal en door wind en winterse buien is het voor het gevoel -2 tot -5 graden. Er volgt een koude nacht met vorst en in het oosten -5 of -6 graden. Ook maandag is het koud met kans op een bui. Dinsdag is het zonniger en vanaf woensdag stijgt de middagtemperatuur naar 9-11 graden. De kans op vorst in de nacht neemt dan af.

Zondag gaat de klok een uur vooruit, maar qua temperatuur gaan we een maand terug in de tijd. Een gure noordenwind voert koude lucht aan en het wordt niet warmer dan 6-8 graden. In het uiterste noordoosten blijft de temperatuur mogelijk op 5 graden steken. Deze temperaturen zijn gebruikelijk voor eind februari.

De noordenwind is niet alleen heel onstuimig met windstoten van 60-80 km/uur, maar ook erg droog. Voor het gevoel is het hierdoor eerder twee graden en dat zou op een gemiddelde dag in januari niet misstaan.

Het weerbeeld doet de zomertijd ook geen recht aan. De zon laat zich wel regelmatig zien, maar in het binnenland en vooral het oosten kunnen enkele buien ontstaan met ijskoude regen, hagel en natte sneeuw. Tijdens en na een bui daalt de gevoelstemperatuur naar -2 tot -5 graden. Het contrast met het weer van vrijdag is groot. Toen werd het in de volle zon 12-16 graden.

Zomertijd: na winterweer met vorst minder koud

In de nacht naar maandag zijn er brede opklaringen en gaat het op grote schaal vriezen. In de kustgebieden daalt de temperatuur een graadje onder nul, maar in het binnenland kan het -4 tot -6 graden worden.

Maandag blijft het kouder dan normaal en kan nog een enkele bui voorkomen, maar er staat wel minder wind. Dinsdag is het zonniger en blijft het droog. De nachten zijn dan nog koud met grote kans op vorst. Vanaf woensdag is de ergste kou weer voorbij. De middagtemperatuur stijgt naar 9-11 graden en daarmee is het slechts iets kouder dan normaal. De kans op vorst in de nacht neemt geleidelijk af. Er kunnen een paar buien ontstaan en tussendoor is er ruimte voor zon.

Lees ook over maart roert zijn staart en wat de voordelen zijn voor het verzetten van de klok met een half uur.

Foto: Jannes Wiersema

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black