Periode met vroege schaapscheerderskou begint vandaag!

27 mei 2022, 06:57

Actueel
Schaap eet blaadje uit de tuin. Foto: Trudy Fortuijn - van Es

Vandaag begint een periode met relatief koud weer. Zondag wordt het dieptepunt bereikt. In dit artikel vertellen we je hoe het komt dat het zo koud wordt en waarom dit schaapscheerderskou heet.

De wind waait vandaag uit het westen tot noordwesten. Morgen waait de wind uit het noordwesten tot noorden en met deze wind wordt, via de Noordzee, koude lucht uit het noordpoolgebied aangevoerd. Dit levert een temperatuurdaling op en daarnaast ook aanvoer van wolken en buien.

Vanmiddag blijven de buien beperkt tot het noordoosten van het land. De zon zien we nog behoorlijk vaak en met 15 graden op de Wadden tot 19 graden in Limburg is het nog niet zo koud als het dit weekend wordt. Wel maakt de nadrukkelijk aanwezige (noord)westenwind het voor het gevoel wat kouder.

Check het weer van vandaag in mee detail.

Dieptepunt op zondag

Zaterdag bestaat het weerbeeld uit wolken, zon en enkele buien. Daarbij zijn er wat meer buien in het noorden en oosten dan in het zuiden en westen. In de westelijke kustgebieden schijnt de zon het meest. De noordwestenwind is nadrukkelijk van de partij en het wordt maximaal 14 graden op Texel tot 17 graden in Eindhoven en Maastricht.

Zondag komt de middagtemperatuur met 12 graden op de Waddeneilanden tot maximaal 15 graden in Limburg nog lager uit. Ter vergelijk: maxima van 17 tot 21 graden zijn gebruikelijk eind mei. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken, een aantal buien en slechts af en toe zon. De wind zit nog altijd in de noordwesthoek.

Na het weekend blijft het nog een aantal dagen wisselvallig, maar de zon zien we wel weer wat vaker dan op zondag. De koude noordwester raken we kwijt en de temperatuur laat vanaf dinsdag een stijgende tendens zien. Eind volgende week is het alweer 19 tot 24 graden.

Schaapscheerderskou

Schaapscheerderskou is een relatief koude periode die vaak optreedt in de maand juni. De voornaamste periode is 5 tot en met 20 juni. Deze periode met koel weer vlak voor de zomer is een ideaal moment om schapen te scheren. Bij schaapscheerderskou staat er een noorden- tot noordwestenwind, is er veel bewolking en zijn de temperaturen laag door aanvoer over het nog vrij koude zeewater van de Noordzee.

Lees meer over schaapscheerderskou.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black