Kans op pittige onweersbuien in namiddag en avond

27 juni 2020, 08:30

Onweer
ANP-kans-op-onweer-in-namiddag-en-avond-1280x600
ANP-kans-op-onweer-in-namiddag-en-avond-1280x600
ANP-kans-op-onweer-in-namiddag-en-avond-1280x600

Door het hete zomerweer kunnen in de namiddag en avond lokaal pittige onweersbuien ontstaan. Daarbij valt plaatselijk veel regen in korte tijd en zijn ook windstoten mogelijk tot 75 km/uur. De felste buien zijn waarschijnlijk voor het zuiden, midden en westen. Morgen krijgen vooral het oosten en noordoosten met stevige buien te maken.

De zuidoostenwind blaast vandaag zeer hete, maar ook vrij vochtige lucht naar ons land. In het binnenland wordt het op veel plaatsen 30-31 graden, maar in het zuiden en oosten kan het 32-33 graden worden. Omdat de lucht vochtiger is dan afgelopen dagen voelt de hitte benauwd aan. Bovendien kunnen door de hogere luchtvochtigheid lokaal felle onweersbuien ontstaan.

De eerste buien zijn aan het begin van de middag al mogelijk in Zeeland. Deze buien nemen geleidelijk in kracht af. Aan het eind van de middag kunnen in het zuiden en vanavond ook in het midden en westen enkele pittige onweersbuien ontstaan. Hierbij is kans op windstoten tot 75 km/uur en is bij de felste buien ook hagel mogelijk. Bovendien valt plaatselijk veel regen in korte tijd en daardoor is kans op wateroverlast.

De buien hebben een lokaal karakter en dat betekent dat veel plaatsen het droog houden. Plaatselijk kan het dus even los gaan, maar dat gebeurt zeker niet overal. Vannacht kan het verspreid over het land tot enkele onweersbuien komen.

Morgen opnieuw pittige onweersbuien

De lokale onweersbuien van vandaag brengen nog niet de verkoeling waar veel mensen op hopen. Sterker nog, de buien zorgen ervoor dat de lucht nog vochtiger wordt en daardoor is het vannacht flink zweten geblazen. De minima komen uit op 17-20 graden, maar de hoge luchtvochtigheid maakt het ronduit klam. Morgen ontstaan opnieuw enkele onweersbuien en deze luiden wél koeler weer in. De felste buien zijn dan voor het oosten en noordoosten, maar ook elders kunnen stevige regen- en onweersbuien voorkomen. Meer details lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Foto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven