Steeds meer problemen door hoogwater

26 december 2023, 10:20

Wateroverlast
Door de aanhoudende regenval zijn de rivierstanden fors gestegen. Foto: ANP / VINCENT JANNINK

Van ondergelopen akkers tot hoge rivierstanden. Door de aanhoudende regenval zorgt hoogwater voor steeds meer problemen in ons land.

Ruim 11.000 huishoudens in en rond Nijverdal (Overijssel) zijn in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door een stroomstoring. Een schakelstation was door het hoge water half ondergelopen.

De brandweer heeft het water weggepompt. De storing werd rond 03.30 uur gemeld. Rond 06.00 uur waren 4600 huishoudens weer aangesloten, meldt een woordvoerster van netbeheerder Enexis. Zo'n tweeënhalf uur later zaten nog 450 huizen zonder stroom. Dat zou rond 09.30 uur weer verholpen moeten zijn, was de verwachting.

De woordvoerster doet de oproep aan getroffenen om, als er weer stroom is, niet gelijk zware apparaten als ovens, wasmachines en magnetrons te gebruiken. Dan bestaat de kans dat de stroom weer uitvalt, legt ze uit. "Het is een kwetsbaar evenwicht."

Wateroverlast op eerste kerstdag

De regenachtige eerste kerstdag veroorzaakte flink wat wateroverlast op meerdere plekken in ons land. De problemen deden zich met name voor in Overijssel en Gelderland, maar ook in Drenthe en Brabant hadden mensen last van ondergelopen wegen, fietspaden en kelders.

Het Overijsselse buurtschap Fortmond (gemeente Olst-Wijhe) was door het hoge water niet meer met de auto bereikbaar, schrijft de Stentor. Inwoners en bezoekers werden met een speciaal pontje van en naar het vaste land gebracht. In het buitengebied van Losser waren straten onder water gelopen doordat de Ruhenbergerbeek is overstroomd.

De Gelderlander meldt dat medewerkers en vrijwilligers van Free Nature in Poederoijen (gemeente Zaltbommel) 120 konikpaarden en runderen in veiligheid hebben gebracht. Het gebied waar de dieren normaal gesproken grazen, komt vermoedelijk donderdag onder water te staan.

Ondergelopen akkers

In Drenthe zijn akkers ondergelopen en is natuurgebied Hart van Drenthe op sommige plekken door het hoge water vrijwel onbegaanbaar, meldt RTV Drenthe. In Eelde is een klein sinkhole ontstaan en is een deel van de kruising Brouwersteeg/Hoofdweg afgezet.

Op recreatiepark Kanthoeve in het Brabantse Bakel zijn de wc's van ongeveer honderd vakantiehuisjes overgelopen omdat de riolering het regenwater niet meer kan afvoeren, bericht Omroep Brabant. Volgens de regionale omroep stond restaurant Het Wapen van Kaatsheuvel urenlang blank omdat een gemaal stilviel en het rioolwater via de wc's de horecagelegenheid instroomde. De brandweer heeft het water weggepompt en het restaurant is weer open.

De Niers

Volgens 1Limburg heeft rivier de Niers in Noord-Limburg met 28 kubieke meter per seconde de hoogst gemeten afvoer ooit bereikt. Vooral in het noorden van de zuidelijke provincie zijn er hoge waterstanden, maar dat leidt nergens nog tot grote problemen.

Rutte: situatie hoge water wordt scherp in de gaten gehouden

Het hoge water in verschillende delen van het land wordt "scherp in de gaten gehouden", zo laat demissionair premier Mark Rutte weten op X. Waar nodig worden "maatregelen genomen".

Rutte wenst iedereen in Nederland die te maken heeft "met de nare gevolgen van de hevige regenval veel sterkte". Ook bedankt hij onder meer Rijkswaterstaat, de waterschappen en de dijkwachten voor hun werk, ook tijdens de feestdagen.

Vandaag tijdelijk droger

Na een kletsnatte periode is het vandaag eindelijk een stuk droger. Het weerbeeld bestaat voornamelijk uit een mix van wolken en zon. Met maxima rond een graad of 10 verloopt tweede kerstdag zacht. Vanaf morgen neemt de kans op regen weer toe. Wanneer we de regen precies verwachten en hoeveel er gaat vallen lees je in ons uitgebreide weerbericht.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven