Zware buien zorgden zondag voor mooie luchten!

26 mei 2024, 21:20

Onweer
Shelfcloud boven Groningen. Foto: Froukje Veenman

Zondagmiddag en -avond trokken wederom stevige regen- en onweersbuien over ons land. Ze begonnen in Zeeland en deden daarna vrijwel alle provincies aan. Het kwam lokaal tot veel regen, hagelstenen en zware windstoten. Maar bovenal: prachtige en bijzondere wolkenluchten!

Vorige week zagen we al zogenaamde 'plankwolken' passeren, in het Engels ook wel shelfcloud genaamd. Zondagavond was het opnieuw raak. Maar niet alleen spectaculaire wolkenluchten spraken tot de verbeelding, want lokaal ging het echt even los. Zo viel vooral in het midden en westen van Nederland lokaal >20 millimeter aan neerslag binnen korte tijd. Bovendien kwam het bij IJmuiden tot een windstoot van liefst 101 km per uur bij een zware bui. Of dit schade heeft veroorzaakt is onbekend, maar met de bomen vol in blad zou dat lokaal zomaar kunnen.

Foto: Ronald
Foto: Ronald

Talloze mooie foto's

Uiteraard hebben we van jullie weer een groot aantal mooie foto's mogen ontvangen. Waarvoor dank! Hieronder lichten we een serie foto's uit die indruk hebben gemaakt. We zien hier vooral wolkenkragen in alle soorten en maten.

Volgen er de komende dagen opnieuw zulke buienluchten? Dat is nog een beetje onzeker, maar ook niet helemaal uitgesloten. Vooral woensdag en donderdag worden veel en soms stevige buien verwacht. Al denk ik dat het die dagen meer om buiengebieden gaat met wat minder fotografisch fraaie luchten. Maar hou de camera desondanks zeker bij de hand. En check tussendoor natuurlijk onze regenradar!

Foto: Wilma Emsbroek
Foto: Wilma Emsbroek
Foto: Wouter van Bernebeek
Foto: Wouter van Bernebeek
Foto: Jacqueline Dielissen
Foto: Jacqueline Dielissen
Foto: Jolien Gontcharov
Foto: Jolien Gontcharov
Foto: Marike Oostra
Foto: Marike Oostra

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven