Koningsdag kouder dan Nieuwjaarsdag

25 april 2023, 07:27

Op de Amsterdamse grachten tijdens Koningsdag. Foto: Adobe Stock / Nataraj

Je leest het goed. De temperatuur valt op Koningsdag lager uit dan op afgelopen Nieuwjaarsdag. Dat klinkt misschien niet al te best, maar Nieuwjaarsdag was dan ook recordzacht met een temperatuur van maar liefst 15,6 graden in De Bilt. Wat voor weer je precies kunt verwachten tijdens Koningsnacht en Koningsdag vertellen wij jou in dit artikel.

De aanloop naar Koningsdag verloopt ronduit koud voor de tijd van het jaar. Overdag is het niet veel warmer dan 10 graden en tijdens nachten is zelfs kans op vorst. Voor een gedetailleerd weerbericht over de aanloop naar Koningsdag kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Winterjas aan tijdens Koningsnacht

Woensdagavond wordt op veel plaatsen in ons land al feest gevierd. Zo begint de populaire vrijmarkt in Utrecht al op woensdagavond om 18:00 uur en die gaat de hele nacht en volgende dag door! Daarnaast vinden in de binnenstad verschillende muziekevenementen plaats maar ook in andere steden is het tijdens Koningsnacht druk met feestvierders.

Voor de feestvierders en de verkopers op de vrijmarkt is een winterjas zeker aan te raden. Koningsnacht verloopt namelijk koud met minima rond het vriespunt in een groot deel van het land. Verder landinwaarts kan het zelfs een graadje vriezen. Alleen langs de kust is het enkele graden boven nul. Het goede nieuws is dat de nacht droog verloopt en dus kan de paraplu thuis blijven.

Koningsdag vrij fris

We beginnen de dag ronduit fris met temperaturen in de vroege ochtend net boven het vriespunt. Ook overdag wordt het niet warm, maar gelukkig vallen de temperaturen wel wat hoger uit dan in de eerste helft van de week. De maxima komen uit rond 11 graden in het uiterste noorden tot lokaal 15 graden in het zuiden.

In Rotterdam, waar het koninklijk paar Koningsdag viert, is het 13-14 graden. Daarmee beleven we een iets frissere Koningsdag dan gebruikelijk. Normale waarden op 27 april liggen rond 17 graden. Toch hebben we de afgelopen 10 jaar vrij koude Koningsdagen meegemaakt.

Vorig jaar was het vooral in het noorden vrij grijs en kil. Foto: Albert Thibaudier
Vorig jaar was het vooral in het noorden vrij grijs en kil. Foto: Albert Thibaudier

Weinig wind

Het weerbeeld is in de ochtend prima voor buitenactiviteiten met aardig wat ruimte voor de zon. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe waardoor de zon het steeds lastiger krijgt. Het noorden van het land heeft de beste papieren voor zonnige perioden in de middag. Elders in het land neemt de bewolking steeds verder toe. Er staat weinig wind en dat is goed nieuws voor de kleedjesmarkten.

Ga jij varen op de Amsterdamse grachten of sta jij op één van de vele festivals die georganiseerd worden? Dan is een dikke trui of een extra jasje geen overbodige luxe. Als de zon eenmaal schuil gaat achter de wolken voelt het fris aan.

Mogelijk regen in het (zuid)westen

In de tweede helft van de middag en in de avond neemt vanuit het westen de neerslagkans toe. Vooral in het westen en zuiden moet rekening worden gehouden met wat regen. Op veel plaatsen in ons land begint het echter pas met regenen in de loop van de avond of in de nacht naar vrijdag, wanneer de meeste festiviteiten al ten einde zijn.

Lees ook: de warmste Koningsdag ooit gemeten

Regionaal weerbericht Koningsdag

Hieronder het Koningsdagweerbericht per regio.

Friesland, Groningen en Drenthe

In de drie noordelijke provincies begint de dag met flink wat zonneschijn. Er trekken ook wat wolkenvelden over de provincie, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 11-12 graden. Op de Waddeneilanden blijft het kwik met maximaal 10 graden iets achter. De wind is zwak tot matig en waait uit zuidelijke richtingen.

Zeeland, Noord- en Zuid-Holland

In de westelijke kustprovincies schijnt de zon eerst flink. De temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, maar het blijft wel op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag stijgt in Zeeland de kans op wat regen.

Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel

De zon schijnt eerst flink en het blijft gedurende een groot deel van de dag droog. In de middag is het overwegend bewolkt bij een zwakke wind uit het zuiden. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 13 of 14 graden. In de avond stijgt de kans op regen.

Noord-Brabant en Limburg

De hoogste temperatuur vinden we in de zuidelijke provincies. De maxima komen hier uit op ongeveer 14 graden. Mogelijk dat in het uiterste zuiden van Limburg en in Zeeuws-Vlaanderen de 15 graden wordt gehaald. Ook hier schijnt de zon eerst , maar al snel neemt de bewolking toe. Er waait een zwakke wind uit zuidelijke richtingen. Aan het eind van de middag en in de avond kan het van tijd tot tijd regenen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black