Op twee na warmste eerste kerstdag ooit gemeten

25 december 2023, 16:00

Feestdagen
Sombere en zachte kerst. Foto: Martin Vye.

In De Bilt werd het vandaag 12,5 graden en daarmee is het de op twee na warmste eerste kerstdag ooit gemeten. Alleen in 2015 en 1997 was het nog warmer. Er was vandaag veel bewolking en vooral in het zuiden viel regelmatig wat regen.

Met een vrij stevige westen- tot zuidwestenwind werd vandaag zeer zachte lucht aangevoerd. Al in de nacht lag de temperatuur op een hoog niveau en dat bleef de hele dag zo. De hoogste waarde in ons land werd genoteerd in Volkel (Noord-Brabant) met 13,0 graden.

In de top-10 met warmste eerste kerstdagen staan inmiddels maar liefst vijf jaren uit deze eeuw.

Kerst in top 5 warmste

Morgen op tweede kerstdag is het opnieuw zacht, maar niet zo zacht meer als vandaag. De maximumtemperatuur in De Bilt komt uit tussen 10 en 11 graden. Mogelijk wordt deze temperatuur al komende nacht bereikt. De gemiddelde maximumtemperatuur over beide kerstdagen komt daarmee uit rond 11,5 graden. Daarmee wordt het waarschijnlijk de op drie na warmste kerst ooit gemeten.

De warmste kerst ooit beleefden we in 2015 met op eerste kerstdag een recordwaarde van 14,0 graden en op tweede kerstdag 14,4 graden. Hiermee kwam kerst 2015 uit op gemiddeld 14,2 graden.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven