Acht warmterecords versus één kouderecord

07 oktober 2019, 08:36

Warme lucht. Foto: Jannes Wiersema
Warme lucht. Foto: Jannes Wiersema
Warme lucht. Foto: Jannes Wiersema

Bijzonder: zondag 6 oktober beleefden we een kouderecord. Warmterecords komen tegenwoordig veel vaker voor dan kouderecords. Deze eeuw telt tot dusver 8 keer meer warmterecords dan kouderecords. Op maar liefst 135 dagen (37% van ons kalenderjaar) staat een warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd dat dateert uit deze eeuw.

Slechts 16 dagen (4% van ons kalenderjaar) kennen een kouderecord, voor het maximum in de Bilt, dat uit de jaren 2000-2018 stamt. De doorgaande opwarming van de aarde maakt dat het tegenwoordig veel makkelijker tot warmte-extremen komt dan tot kouderecords. Als de gemiddelde temperatuur op een steeds hoger niveau komt te liggen, worden steeds hogere warmte-uitschieters mogelijk en neemt de kans op kouderecords af.

2017 kende zes warmterecords. Op 30 en 31 maart, op 17 en 27 mei, op 16 oktober en op Oudejaarsdag was het warmer dan ooit tevoren gemeten op deze datums. Alleen op 16 september noteerden we een kouderecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt.

In 2018 en 2019 gingen alle remmen los wat warmterecords betreft: respectievelijk 14 en 13. Daar stonden drie kouderecords tegenover in 2018 en één in 2019.

20191006-kouderecords-vs-warmterecords
20191006-kouderecords-vs-warmterecords

Bovenstaande tabel: warmterecords en kouderecords in 2018 en 2019

Dagrecords niet een losstaand iets

Warmterecords voor een individuele dag kunnen we niet één op één koppelen aan klimaatverandering. Klimaat is immers een langjarig gemiddelde, terwijl het weer van elke dag in ons land erg grillig is. De verhouding van het aantal warmte-dagrecords tegenover het aantal koude-dagrecords geeft echter wel degelijk een goed indicatie. We onderzochten hoeveel warmterecords op naam staan van de jaren 2000 t/m 2018 en evenzo hoeveel kouderecords. De verhouding is 135 warmterecords tegenover 16 kouderecords. Dat is een verhouding van ruim 8 staat tot 1.

Verhouding-kouderecords-tegen-warmterecords
Verhouding-kouderecords-tegen-warmterecords

Bovenstaande tabel: warmterecords en kouderecords in de periode 2000 tot en met 2018

Hierbij moet worden opgemerkt dat een warmterecord in deze periode meerdere keren kan zijn bijgesteld. Dus dat het record voor een bepaalde dag eerst in handen was van 2001, dan 2009 en vervolgens 2015. Dit record telt in deze analyse dan maar één keer mee, terwijl het drie keer uitzonderlijk warm is geweest. Een goed voorbeeld hiervan is het warmterecord van Oudejaarsdag 2017. Hierbij werd het record ruimschoots gebroken, maar het oude record stond al op naam van deze eeuw (2006). Het record is dus twee keer gebroken en telt slechts één keer mee in dit onderzoek.

Het effect van ‘dubbelingen’ is bij de kouderecords minder sterk, omdat deze beduidend minder vaak in het geding waren. Het aantal keren dat er deze eeuw vaker een warmterecord dan een kouderecord verbroken is kan dus nog hoger liggen dan acht.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven