Weeronline
Weeronline
  Eerste dag zonder 20 graden sinds 10 juli

  Voor het eerst sinds 10 juli nergens 20 graden in Nederland

  Aangemaakt: 24 sep 2020, 16:42 uur

  Vandaag is het voor het eerst sinds 10 juli nergens in Nederland 20 graden geworden. 75 dagen op rij werd het altijd wel ergens in het land 20 graden of meer. Dat het vandaag niet gelukt is geeft aan dat de herfst zijn intrede doet. Tijdens de afgelopen meteorologische zomer werd op slechts zeven dagen nergens een warme dag genoteerd.

  Van 4 tot en met 7 juni, aan het begin van de meteorologische zomer, hadden we te maken met een periode met Schaapscheerderskou. Hierdoor begon de zomer erg fris. Ook op 9 juni werd het nergens 20 graden. Daarna was het alleen op 8 en 10 juli koel zomerweer. De rest van de zomer bleef de temperatuur nooit in het hele land steken onder 20 graden. September grossierde tot dusver in nazomerweer met tot aan vandaag dagelijks (regionale) warme dagen.

  De Bilt telt dit jaar tot dusver 109 warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Daarbij kwam de temperatuur van 17 juli tot en met 25 augustus maar liefst 40 dagen op rij op 20 graden of meer uit. Van een record is geen sprake. In 2018 werd een recordreeks van 60 warme dagen op rij genoteerd.

  83 warme dagen verschil tussen Vlieland en Noord-Limburg

  Vlieland behaalde de 20 graden dit jaar het minst vaak met 50 warme dagen. De meeste warme dagen werden traditiegetrouw genoteerd in het midden, zuiden en oosten van het land. Daar kwam het tot meer dan 100 warme dagen en in het oosten van Brabant en in Limburg tot 120 of meer. Arcen spant de kroon met 133 warme dagen.

  Normaal telt Noord-Limburg ook de meeste warme dagen, maar dan zijn er 100 in een heel jaar. De Bilt telt gebruikelijk 85 warme dagen en Vlieland zo’n 45 per jaar. Vooral in het binnenland is het dit jaar dus veel vaker warm dan gebruikelijk.

  Vandaag werd het nergens in Nederland 20 graden en ook komende dagen zal dit zeker niet gebeuren. In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je met welke temperaturen we komende dagen te maken krijgen.

  Foto: Raymond Hofsté

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Jaco van Wezel