Zo koud wordt het vanaf komend weekend

25 november 2020, 14:08

4293cfac-rijp-anp-vincentjannink-1280x600
4293cfac-rijp-anp-vincentjannink-1280x600

Er is kouder weer op komst. De schaatsen hoeven zeker nog niet uit het vet, maar we gaan de temperatuurdaling wel goed merken. Tot en met donderdag liggen de maxima rond 10 graden. Daarna wordt het elke dag een beetje kouder. In de nachten neemt de kans op vorst toe en waarschijnlijk komt het dit weekend of begin volgende week tot de eerste officiële vorst van dit najaar.

Vrijdag draait de wind van zuid naar oost en daardoor wordt het elke dag een beetje kouder. Hoe koud het precies wordt is nog onzeker, maar in het meest waarschijnlijke scenario komt de middagtemperatuur vanaf zondag rond 5 graden uit. ’s Nachts neemt de kans op vorst toe. Tijdens een nacht met brede opklaringen is zelfs lokaal matige vorst mogelijk.

Het is daarbij rustig weer met weinig wind en dat betekent dat ’s nachts mist kan ontstaan. Overdag kan het dan ook lang grijs blijven, maar regionaal schijnt de zon. Het blijft vanaf vrijdag waarschijnlijk tot en met begin volgende week droog.

Door de mist kan de vorst in de nachten zeer beperkt blijven, maar ook de middagtemperatuur kan hierdoor lager uitkomen. Als het de hele dag grijs blijft is het verschil tussen de minimumtemperatuur vaak heel klein. Dagen met maxima maar net boven het vriespunt zijn goed mogelijk.

466b3d31-boerenkool-anp-ed-oudenaarden
466b3d31-boerenkool-anp-ed-oudenaarden

Foto: ANP / Ed Oudenaarden. Vorst komt de smaak van de wintergroente ten goede.

Eerste officiële vorst van dit najaar zeer laat

In De Bilt heeft het dit najaar nog niet gevroren. Hiermee is de eerste officiële vorst van het seizoen zeer laat. Normaal komt het op neushoogte in De Bilt begin november tot de eerste vorst in het najaar.

Lokaal kwam het dit najaar wel tot lichte vorst. Op het vliegveld van Twenthe werd op 18 oktober al een temperatuur van -0,7 graden gemeten.

Voor meer informatie over het weer tot en met donderdag lees je uiteraard het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: ANP / Vincent Jannink

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black