Derde storm van het jaar

24 januari 2024, 06:00

Storm
Wederom kwam het tot storm. Foto: Anne-Marie van Iersel

Opnieuw is het tot storm gekomen. In Vlissingen en IJmuiden kwam het tot een gemiddelde windkracht 9. Hiermee is officieel sprake van storm en daarmee is het al de derde storm van het jaar. Deze storm heeft de naam Jocelyn gekregen. Eerder deze week trok storm Isha over het land en op 2 januari hadden we te maken met storm Henk. Met storm Pia op 21 december is dit al de vierde storm van het winterseizoen.

Er is niet alleen sprake van storm, er komen ook zware windstoten voor. De zwaarste windstoot is gemeten in Vlissingen met 99 km/uur. Bij Schiphol werd een windstoot van 97 km/uur gemeten.

Vanochtend hebben we nog te maken met onstuimige omstandigheden, maar geleidelijk neemt de wind in kracht af. Alle details voor het weer vandaag lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Storm Jocelyn

De storm van vandaag heeft ook weer een naam gekregen. Nadat we eerder dit jaar storm Henk hadden, trok op 22 januari storm Isha over het land. Het is storm Jocelyn en dat is alweer de tiende stormnaam sinds 1 september uit de stormnamenlijst van Noordwest Europese landen. Alleen stormen die grote impact hebben, krijgen een naam en het KNMI hanteert samen met de Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) dezelfde naamgeving.

Het is ook mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland en Ierland wel flink huishoudt. Storm Jocelyn is door de Ierse weerdienst benoemd.

Lees hier meer over de stormnamen

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Een storm die van 12:30 tot 13:30 uur gemiddeld op windkracht 9 uitkomt, maar niet van 12:00 tot 13:00 uur of van 13:00 tot 14:00 uur, telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken van tijdelijk storm, of tijdelijk stormkracht 9.

Van een officiële zware storm wordt gesproken als het gemiddeld over een heel uurvak met windkracht 10 waait. Datzelfde geldt ook bij een zeer zware storm. Dan moet het over een heel uurvak met gemiddeld windkracht 11 waaien.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven