Zo warm is het de komende (herfstvakantie)week

23 oktober 2022, 08:00

Vakantieweer
Mooie herfstkleuren, blauwe luchten en aangename temperaturen om te kanoën! Foto: John Duurkoop

Voor het midden en zuiden van het land is de herfstvakantie aangebroken en deze verloopt met bijzonder hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Lees hier hoe warm het precies gaat worden de komende dagen.

Tijdens deze herfstvakantie is de wind het overgrote deel van de tijd afkomstig uit zuidelijke richtingen en daardoor wordt zeer zachte lucht meegevoerd naar ons land. De temperatuur kan hierdoor behoorlijk oplopen, maar de uiteindelijke waarde en de temperatuurbeleving zijn natuurlijk sterk afhankelijk van bewolking, neerslag en wind.

Wind spelbreker voor rustig najaarsweer

Maandag is de zuidwestenwind duidelijk aanwezig en boven land soms zelfs (vrij) krachtig met windkracht 5 of 6. Aan zee steekt een harde zuidwester op. Het is daarbij behoorlijk wisselvallig en geregeld trekken felle buien over. Onweer is daarbij niet uitgesloten. Als een bui passeert is de wind ronduit vlagerig en dan daalt de temperatuur tijdelijk. De wolkenluchten zijn sterk wisselend met zon en stapelwolken tijdens droge perioden en dreigende uitzichten zodra een bui nadert. Als het droog is, stijgt de temperatuur ’s middags naar 15 tot 18 graden.

Opvallend is ook de nacht naar maandag: de temperatuur daalt nauwelijks onder 15 graden. En dan te bedenken dat overdag waarden van 13 à 14 graden klimatologisch gezien gemiddeld zijn voor de tijd van het jaar!

Enigszins uit de wind en in de zon is het aangenaam weer voor een drankje op het terras. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Enigszins uit de wind en in de zon is het aangenaam weer voor een drankje op het terras. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Geleidelijk droger

Dinsdag is het een graad of 17 en valt met name in het uiterste westen en noorden nog een bui, elders blijft het droog. Daarna neemt de buiigheid nog verder af en in de laatste verwachtingen komt het restant van de week nagenoeg droog uit de bus. De aanhoudende warme zuidenwind, gecombineerd met een groter aandeel zonneschijn, laat de waarden op de thermometers nog wat verder oplopen.

Tot wanneer in de herfst kunnen we eigenlijk nog spreken van nazomerweer? In dit artikel zochten wij het voor je uit.

Zonnige en zeer zachte tweede weekhelft

Vanaf woensdag komt de temperatuur tijdens de middag van noord naar zuid uit tussen 18 en 22 graden. Vooral op een beschut plekje in de volle zon is het goed mogelijk om een tijd in een T-shirt buiten door te brengen en te genieten van het fraaie herfstweer. Vooral in het warme zuiden voelt het als een vleugje nazomer.

Het aantal warme dagen in de zuidelijke provincies, wanneer de maximumtemperatuur boven 20 graden uitkomt, kan met de huidige verwachting oplopen naar zelfs drie of vier dagen. Verscheidene temperatuurrecords komen deze week ook onder druk te staan. Houd ons blog bij om te lezen of het ergens recordwarm is geworden.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven