Weekverwachting: koeler na broeierige maandag

22 mei 2022, 19:15

Weekverwachting
Twee jonge hertjes. Foto: Trudy Fortuijn - van Es

Zomerse temperaturen staan deze week niet op het programma, al komen we maandag in het oosten nog wel dichtbij 25 graden. Het weerbeeld laat buien zien, maar vanaf woensdag ook veel zonneschijn. Alle details lees je in deze weekverwachting.

Na een heerlijk zonnige zondag volgt een buiige maandag. Voor de buien uit loopt het kwik op naar 19 graden in het noordwesten en lokaal 24 graden in het oosten van het land. Maandagochtend zijn er in Noord-Nederland nog perioden met zon, maar verder is het vaak bewolkt en broeierig.

In de ochtend en vroege middag trekken al enkele buien over het land. De regen uit deze buien kan wat Saharastof bevatten. Daarna volgen in de tweede helft van de middag en in de avond onweersbuien. Vooral in het oosten van Brabant, in Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen kunnen deze buien fors zijn met hagel en fikse windstoten. Later in de avond en nacht trekken de buien naar Duitsland weg. De buien zorgen ervoor dat het neerslagtekort verder afneemt.

Koele dinsdag

Met 15 graden in Den Helder tot 18 graden in Eindhoven en Enschede is de middagtemperatuur dinsdag aanmerkelijk lager dan maandag. Daarbij waait ook nog eens een stevige (zuid)westenwind en trekt een aantal buien over het land.

Overgangswoensdag

Woensdag is er meer ruimte voor de zon dan de twee voorgaande dagen. Wel komen er nog enkele buien tot ontwikkeling. Het wordt ook iets warm dan dinsdag met 17 tot 20 graden

Prima doe-weer tijdens hemelvaartweekend

Donderdag is het Hemelvaartsdag. Het weerbeeld laat flink wat zonneschijn zien, maar ook een kleine kans op een paar buien. De wind zit in de westhoek en het wordt 16 of 17 graden aan zee tot ruim 20 graden in het oosten en zuiden. Voor activiteiten als fietsen en wandelen komt het weercijfer uit op een 8 of een 9. Voor terras en barbecue is het aan de frisse kan en ligt het cijfer op een 6. Zwemmen in een plas of in de zee is op deze dag alleen voor bikkels, het strandweercijfer is een 3.

Zonnige avond in mei. Foto: Johnny Willemsen
Zonnige avond in mei. Foto: Johnny Willemsen

De dagen daarna draait de wind van west naar noord. Daardoor blijft de aanvoer van lucht vanaf zee en houden we temperatuurverschillen in het land. In Gelderland, Brabant en Limburg wordt het dagelijks 19 tot 21 graden. Met zon erbij is het dan heerlijk weer. In de kustprovincies is het met maxima van 15 tot 18 graden koeler en in de wind is een jas daar geen overbodige luxe.

Een licht buitje is elke dag mogelijk, maar de hoofdmoot is droog weer. Daarbij trekken soms wolkenvelden over het land en zijn er ook flink zonnige dagdelen.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black