Recordhoeveelheid dagen dit jaar met 10 graden of meer in De Bilt

22 december 2020, 06:00

0fbbb63e-zacht-novemberweer
0fbbb63e-zacht-novemberweer

Opnieuw noteert 2020 een warmterecord. Vannacht werd het in De Bilt al 13,1 graden. Het is daarmee al de 286e dag van 2020 met een maximumtemperatuur van 10 graden of meer in De Bilt. Sinds de start van de metingen werd in geen enkel ander jaar zo vaak de 10 graden behaald. Het record stond op 285 dagen en dateerde uit 2002.

Morgen wordt het record met een temperatuur van 12 graden nog aangescherpt naar 287 dagen. Vanaf donderdag duikt de maximumtemperatuur onder de 10 graden en waarschijnlijk komt hij er dit jaar in De Bilt niet meer op of bovenuit.

Het record van vandaag is niet het eerste record dit jaar met betrekking tot dagen waarop het 10 graden of meer wordt. Er werd dit jaar ook al een recordreeks van 233 aaneengesloten dagen met maxima van 10 graden of meer genoteerd. Ook viel de eerste dag met maxima onder 10 graden niet eerder zo laat in de herfst.

De Bilt noteerde ook een recordlange periode zonder matige vorst. Op 14 november stond de teller op 663 dagen en de teller is inmiddels verder opgelopen naar 700 dagen. Een einde aan deze recordreeks is nog niet in zicht.

81055676-aantal-dagen-met-10-graden-of-meer
81055676-aantal-dagen-met-10-graden-of-meer

Gebrek aan kou tekent opwarming van het klimaat

De genoemde records tekenen de opwarming van het klimaat. Koude periodes komen steeds minder vaak voor en worden ook minder koud dan in het verleden. Wanneer de wind nu koude lucht aanvoert vanaf de Noordpool is deze lucht gemiddeld al snel vier graden warmer dan in een vergelijkbare situatie halverwege de vorige eeuw. Dit komt doordat de Noordpool nog sneller opwarmt dan de gebieden rondom de evenaar.

Bij een zuidenwind is de aangevoerde lucht gemiddeld zo’n twee graden warmer dan in het midden van de vorige eeuw. Hierdoor neemt de kans op warmterecords toe.  2020 telt dan ook maar liefst dertien datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt en dit jaar is hard op weg om één van de warmste jaren ooit gemeten te worden.

Foto: Jannes Wiersema

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black