Weekendweer: eindelijk een grotendeels droog weekend?

21 juni 2024, 07:30

Weekendverwachting

Het weekend staat weer voor de deur en het ziet er naar uit dat we het eindelijk eens een keer grotendeels droog houden. Wat voor temperaturen jij daarbij kan verwachten lees je in deze weekendverwachting.

Deze vrijdag verloopt nog licht wisselvallig met verspreid over het land kans op enkele buien. Lokaal is hierbij een klap onweer niet uitgesloten. Alle details over het weer van deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Droog tijdens Nederland-Frankrijk?

Goed nieuws voor de mensen die van plan zijn om Nederland-Frankrijk buiten te gaan kijken op een groot scherm. Vrijdagavond is het op de meeste plaatsen droog en vooral in het zuidwesten schijnt de zon tijdens de aftrap nog enige tijd. In de loop van de avond breidden opklaringen zich verder uit over het land. Daarbij is het 14 tot 18 graden, maar als jij na de wedstrijd lang blijft hangen komt een jasje wel goed van pas. De temperatuur daalt uiteindelijk naar een graad of 11.

Na vrijdag nemen de neerslagkansen verder af. Zaterdag kan vooral in het zuiden nog een enkele bui vallen, maar de droge momenten overheersen overal. De meeste zon is weggelegd voor de noordelijke helft, maar ook in het zuiden is zo nu en dan de zon te zien. De temperatuur stijgt naar 18 graden vlak aan zee en op de Waddeneilanden tot een graad of 20 graden in het oosten. Dat is nog iets aan de koele kant voor de tijd van het jaar, maar als het zonnetje schijnt is het alsnog heerlijk weer om buiten iets te ondernemen! De wind is meest matig van kracht en komt uit westelijke richtingen. Aan het einde van de middag lossen de wolken in het zuiden geleidelijk op. Zaterdagavond verloopt dan ook overal droog en ronduit zonnig.

Oplopende temperaturen, hoge zonkracht

Op de tweede weekenddag wordt er warmere lucht richting ons land aangevoerd. De temperatuur valt dan ook beduidend hoger uit dan de afgelopen tijd met maxima die uiteindelijk uitkomen tussen 20 en 23 graden. In combinatie met weinig wind en veel ruimte voor de zon kan het dan toch wel echt warm aanvoelen. Vooral omdat we deze temperaturen al een tijdje niet gezien hebben!

De zonkracht is zondag zeker iets om mee rekening te houden als jij erop uit trekt! Midden op de dag bereikt de zonkracht UV-Index 7 en in het zuiden zelfs afgerond een UV-Index 8. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10 minuten verbanden. Zorg er dus voor dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat.

Website blog banner Im Weather

Zomerse taferelen op komst?

Na het weekend ziet het er nog wat positiever uit voor liefhebbers van droog en warm zomerweer. De wind komt in de nieuwe week uit oostelijke richtingen, waardoor droge en warmere lucht richting ons land wordt aangevoerd. Op uitgebreide schaal wordt het zomers warm en ook de zon schijnt volop. Daarmee kunnen we ons dus eindelijk op gaan maken voor volop zomerse taferelen! Het is zelfs niet uitgesloten dat we halverwege volgende week in het binnenland een tropische 30'er kunnen noteren. Vanaf donderdag neemt de onzekerheid toe en is de kans groot dat we het zomerse weer achter ons laten.

Video thumb: Willy Bonnink-Naves

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven