Kans op wateroverlast in het zuidoosten!

22 juni 2023, 08:00

Wateroverlast
Wateroverlast. Foto: Ben Saanen

Na de hevige onweersbuien van dinsdag staat vandaag de volgende interessante weersituatie op het programma. In de zuidoostelijke helft van het land kan namelijk veel regen gaan vallen, met mogelijk wateroverlast tot gevolg. Waar de meeste regen wordt verwacht, vertellen we je in dit artikel!

Regionaal viel afgelopen dinsdag al een flinke plens regen, maar dat valt in het niet bij de hoeveelheid regen die vandaag wordt verwacht. Deze ochtend trekt een gebied met hevige regen richting het zuidoosten van ons land. Naar verwachting vallen de eerste druppels in Brabant en Limburg richting het einde van de ochtend. Overdag breidt de regen zich verder uit over ons land. Ten zuidoosten van grofweg de lijn Groningen – Amsterdam – Rotterdam gaat het geruime tijd regenen, maar daarin zijn de verschillen zeer groot. In Limburg, het oosten van Noord-Brabant, het zuiden en oosten van Gelderland en het oosten van Overijssel valt de meeste regen en daar kan het ook tot wateroverlast komen. In Limburg wordt de meeste overlast verwacht en geldt code oranje. In de overige drie provincies geldt code geel.

Lees meer over het weer van vandaag in ons uitgebreide weerbericht!

Code oranje voor wateroverlast

De verwachting is dat regionaal meer dan 50 millimeter regenwater kan vallen in het oosten en zuidoosten van het land. Lokaal is het zelfs nog natter en dan neemt de kans op wateroverlast toe. Normaal valt in juni zo’n 65 tot 70 mm regen en dit kan nu plaatselijk in 12 uur tijd vallen. In Limburg is in de loop van de middag ook kans op enkele stevige onweersbuien. Hierbij zijn windstoten tot 75 km/uur mogelijk en plaatselijk ook hagel.

De neerslagverwachting
De neerslagverwachting

Zeker in de Limburgse heuvels kan door het glooiende landschap sneller wateroverlast ontstaan. Doordat de grond ook nog eens droog is, kan het water minder snel de grond intrekken, wat weer voor extra wateroverlast kan zorgen.

Einde regionale hittegolf?

Naast de regen die op het programma staat volgt vandaag mogelijk ook het einde van de regionale hittegolf. Het is waarschijnlijk dat geen enkel station 25 graden haalt, waarmee de record-lange juni hittegolf ten einde zou komen. Toch is er nog een kleine kans dat voor de regen uit een enkel station nog een zomerse 25 graden haalt, wat de regionale hittegolf kan verlengen.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven