Alweer storm en dat is een record!

21 februari 2022, 05:53

Storm
De harde wind zorgt voor hoge golven aan zee. Foto: Adobe Stock / GAPS photography

Voor de zesde dag op rij is op minstens één van de officiële KNMI meetpunten boven land een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Nooit eerder is een dergelijke reeks van zes stormdagen gemeten. Het vorige record stond op vijf officiële stormdagen op rij. Na vandaag is het stormweer voorbij, maar kan het wel af en toe nog flink waaien. 

In het verleden zijn reeksen van opeenvolgende stormdagen vaker voorgekomen, maar eerder bleef het bij maximaal vijf dagen. Dit record werd gevestigd van 14-18 december 1979. Al deze reeksen vonden plaatsen in de wintermaanden. De winter is het stormseizoen bij uitstek!

Wanneer een storm rond middernacht passeert kan één stormdepressie twee stormdagen opleveren. Dit was afgelopen week het geval met storm Dudley die woensdag en donderdag over ons land trok. Vervolgens kwam zware storm Eunice die vrijdag veel schade veroorzaakte in ons land en in het noorden aan het begin van de nacht naar zaterdag nog flink tekeerging. Storm Franklin bracht vervolgens zowel gisteren als vandaag storm teweeg aan de Nederlandse kust.

Storm Franklin zorgt voor veel wind en regen. Foto: Ad Donker
Storm Franklin zorgt voor veel wind en regen. Foto: Ad Donker

Rust in de atmosfeer keert nog niet terug, maar stormen voorbij 

Vanaf dinsdag hoeven we voorlopig geen rekening meer te houden met stormen en zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Toch schakelen we nog niet over op een rustig weertype en blijft het van tijd tot tijd stevig waaien. Vooral in de kustgebieden kan het daarbij soms nog tot zware windstoten komen van 75-100 km/uur. Maar ten opzichte van al het stormgeweld van de afgelopen zes dagen stelt het relatief weinig voor. Mogelijk komt de wind in het weekend verder tot bedaren en kan het met wat zon aangenaam zijn.  

De laatste ontwikkelingen van het weer in Nederland lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven