Weeronline
Weeronline

  Het is officieel de warmste 21 oktober ooit gemeten

  Aangemaakt: 21 okt 2020, 18:16 uur

  Om 16:00 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 20,2 graden. Tien minuten later werd het maximum van 20,3 graden bereikt. Daarmee is het niet alleen de 110e warme dag van 2020, maar officieel ook de warmste 21 oktober ooit gemeten. Het vorige record was 20,1 graden en werd gemeten in 1977. Normaal komt het in oktober op twee dagen nog tot 20 graden en meer. Gemiddeld is 4 oktober de laatste officiële warme dag.

  Het record van vandaag is alweer het tiende datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur van dit jaar. De eerste vond plaats op 31 januari en de laatste keer dat het officieel tot een datum-warmterecord kwam was op 15 september. Op 21 september werd net geen nieuw record gevestigd, maar was er wel een evenaring.

  Elders in het land was het nog wat warmer met in Maastricht maximaal 21,3 graden en in Ell 21,1. Het landelijke record voor deze dag staat op 22,2 graden en werd in 1977 gemeten op weerstation Eindhoven. Dit record blijft dus staan.

  Gemiddeld is 4 oktober de laatste dag dat het in De Bilt 20 graden of meer wordt. De meest late datum dat het in De Bilt tot een warme dag kwam was op 30 oktober 2005. Het werd toen op het hoofdstation 21,1 graden.

  Niet alleen warm, maar ook veel wind

  De hoge temperaturen van vandaag komen door een stevige zuidwestenwind. Deze wind blaast warme lucht uit het zuiden van Europa naar onze streken. De wind is vrij krachtig boven land en hard aan zee. Later vanmiddag en vanavond kan de wind aan de noordwestkust en bij de Wadden toenemen naar stormachtig, kracht 8. Daarbij is langs de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden aan het eind van de middag kans op zware windstoten van 90-100 km/uur. Boven land zijn zware windstoten van 75-90 km/uur mogelijk. Later vanavond neemt de wind weer in kracht af.

  Of het de komende dagen ook tot hoge temperaturen en veel wind komt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Foto: Ben Saanen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder