Storm en zeer zware windstoten aan de kust

21 januari 2021, 06:01

3b31c074-storm-1280x600
3b31c074-storm-1280x600
3b31c074-storm-1280x600

In het hele land kunnen zware windstoten voorkomen en aan de kust is kans op storm en zeer zware windstoten tot 110 km/uur. Vanwege het zeer onstuimige weer geldt in het hele land een waarschuwing. Tot nu toe waaide het in IJmuiden het hardst met tijdelijk windkracht 9 en zeer zware windstoten tot 127 km/uur. Het sterkste windveld van storm Christoph is bijna voorbij. Vanochtend verdwijnen de zware windstoten als eerste in het zuiden en later ook in het noorden. In het noordwesten kunnen vanmiddag nog (zware) windstoten voorkomen van 70-90 km/uur.

Storm Christoph trekt op dit moment langs onze westkust en veroorzaakt zeer zware windstoten. De zwaarste windstoot tot nu toe was 127 km/uur en werd gemeten in IJmuiden. Op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) haalde de wind uit naar 121 km/uur. Langs de hele westkust  en op de Wadden kunnen zware windstoten voorkomen van 90-100 km/uur en aan zee kan de wind nog pieken tot 110 km/uur. Er staat een stormachtige zuidwestenwind en in het noordwesten stormt het af en toe (windkracht 9).

Ook het binnenland heeft te maken met zeer onstuimig weer. Een gebied met pittige buien en een sterk windveld trekt over het land. Tijdelijk waait het hard en komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur.

Afnemende wind

De storm is bijna over het hoogtepunt en de zwaarste windstoten zullen aan zee vanaf een uur of zeven verdwijnen. Ook zal van stormkracht geen sprake meer zijn. Wel kunnen langs de westkust, in Noord-Holland, het westen van Friesland en in het Waddengebied de hele ochtend (zware) windstoten voorkomen van 70-90 km/uur. In de middag beperken de zwaarste windstoten zich tot de noordwestkust en aan zee blijft het hard waaien.

In het binnenland verdwijnen de zware windstoten vanochtend als in de eerste in het zuiden en later ook in het noorden. Het is dan wat wisselvallig met wolken, zon en enkele buien.

Weekend kouder en kans op natte sneeuw

Komende dagen is het veel rustiger weer met een matige wind. De middagtemperatuur daalt en zondag wordt het 4-6 graden. Er wordt regen verwacht, maar er is ook kans op natte sneeuw. Doordat het ’s nachts kan vriezen neemt ook de kans op lokale gladheid toe.

Lees de updates over het weer in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Thewes Hoekstra

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black