Meivakantie weerbericht: dit weer kan je verwachten in de eerste week

20 april 2022, 07:18

Vakantieweer
Camping, meivakantie, vakantie in eigen land. Foto: Jolanda Bakker

Voor veel scholen begint vrijdag de meivakantie. In dit artikel blikken we vast vooruit op het weer volgende week. De laatste tijd is het telkens droog en zeer aangenaam lenteweer, maar blijft dat ook in de meivakantie zo?

De officiële meivakantie begint dit jaar op vrijdag 30 april en duurt dan tot en met zondag 8 mei. Scholen mogen zelf bepalen of ze een week voor of er een week achter plakken. Omdat het volgende week ook precies midden in de week Koningsdag is, kiezen veel scholen voor volgende week als vakantieweek.

Het weerbeeld ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als deze week, in zoverre dat de zon geregeld schijnt. Wel zijn er meer wolkenvelden en is de kans op buien groter dan deze week. Dat komt omdat regengebieden net wat dichter bij ons land liggen dan deze week. Zaterdag wordt de warmste dag van de komende periode en wordt het 16 tot 21 graden. Zondag liggen de maxima tussen 15 en 18 graden. Bovendien neemt dan vanuit het zuiden de buienkans toe.

Noordenwind veroorzaakt tijdelijk frisser weer

Na het weekend wordt het door het opsteken van een noordenwind frisser. Hou koud het precies wordt hangt af van een aantal onzekere factoren. Als de noordenwind stevig doorblaast is het gelijk een paar graden kouder dan bij een zwakke noordenwind.

Daarnaast zullen de wolkenvelden en eventuele buien een bepalende rol spelen. In het frisse scenario wordt het 11 graden in het noorden tot 15 in het zuiden. Valt het allemaal mee dan wordt het 13 graden in het noorden tot 17 in het zuiden. Ook de temperatuurverwachting voor Koningsdag is dus nog onzeker, maar de kans op neerslag is beperkt (40%).  

Na Koningsdag draait de wind mogelijk weer naar het noordoosten, waardoor de maximumtemperatuur op kan lopen naar 15 tot 20 graden. Maar er is ook een kans dat de frisse noordenwind langer standhoudt. De neerslag blijft ook dan beperkt tot een lokale bui. 

Smeer je goed in, want de zonkracht is al hoog. Foto: Albert Thibaudier
Smeer je goed in, want de zonkracht is al hoog. Foto: Albert Thibaudier

Zonkracht 4 tot 5, smeer je goed in

De aprilzon is al behoorlijk krachtig. Dagelijks wordt zonkracht 4 bereikt en dat betekent dat de onbeschermde huid al na een half uurtje kan verbranden. Volgende week is ook zonkracht 5 mogelijk en dan moet je nog net wat meer opletten. De onbeschermde huid verbrandt dan tussen 12 en 15 uur al na ongeveer 20 minuten en het advies is dan ook om dagelijks goed te smeren als je buiten vertoeft.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven