Weeronline
Weeronline

  Mist, kou en lokale gladheid in Nederland

  Aangemaakt: 20 nov 2019, 11:11 uur

  Nederland heeft een nacht met mist, kou en lokale gladheid achter de rug. Vooral in het zuiden en oosten lagen de wegdektemperaturen onder het vriespunt. Op grote schaal werd gestrooid vanwege gladheid door bevriezing en rijpvorming, maar in de loop van de ochtend was de gladheid verdwenen. Rijkswaterstaat heeft in totaal 550 strooiwagens ingezet.

  In Woensdrecht was het met -4,7 graden op gewone meethoogte het koudst. In Twenthe en Gilze-Rijen werd het met temperaturen van -3,5 tot -3,7 ook koud. Daarmee kwam de temperatuur dicht in de buurt van de eerste (lokale) matige vorst van dit seizoen. Vanaf -5,1 graden spreken meteorologen van matige vorst.

  In de vroege ochtend kregen delen van ons land te maken met dichte mist. Zo was het zicht in Leeuwarden slechts 67 meter. Ook Eelde had last van bijzonder dichte mist.

  In het hele land waren dinsdagavond en -nacht strooiwagens de weg opgegaan. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is hiermee de eerste landelijke strooiactie na vorige winter een feit. Bijna 550 strooiwagens hebben preventief ongeveer 1,3 miljoen kilo zout gestrooid. Het strooien begon in Limburg. Daarna volgden Zeeland en Noord-Brabant en later ook de overige provincies. De gladheid was voorzien.

  In het weerbericht kun je lezen of we komende nacht opnieuw mist, kou en gladheid krijgen.

  Door: ANP/Weeronline