Blijft het droog met Bevrijdingsdag?

02 mei 2022, 07:45

Feestdagen
Ook dit jaar blauwe luchten met Bevrijdingsdag? Foto: Jos Hebben

Na een zonnige Koningsdag hopen we natuurlijk op lekker weer tijdens de festivals en evenementen op Bevrijdingsdag. De aanloop naar 5 mei is fris, maar wel droog. Houdt het bestendige voorjaarsweer stand? Check hier de verwachting voor Bevrijdingsdag.

Het is de komende tijd aan de frisse kant door een aanhoudende noordenwind. Na woensdag draait de wind naar het noordwesten en daardoor wordt zachtere lucht naar ons land gevoerd. De temperatuur zal met Bevrijdingsdag dan ook een paar graden hoger uitvallen.

Het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden kan volgens het Weeronline-weermodel rekenen op de laagste temperatuur met ’s middags maximaal 16 graden. In Roermond stijgt het kwik naar 20 graden. Voor begin mei zijn dit overigens hele gebruikelijke temperaturen.

De zon schijnt vaak uitbundig, maar zodra een flinke stapelwolk voor de zon schuift is het tijdelijk even frisser. Gelukkig waait het niet al te hard met een zwakke tot matige wind. Al met al is het prima weer voor festivals en evenementen in de buitenlucht.

Lees hier meer over de warmste en zonnigste Bevrijdingsdagen.

Regenponcho mee?

Alle bezoekers van de festivals en evenementen verspreid over het land hopen natuurlijk op een droog verloop van 5 mei. Vooral landinwaarts kan een enkele stapelwolk uitgroeien tot een bui. De kans daarop is het grootst tijdens het tweede deel van de middag. Het noorden maakt ongeveer 45% kans op een bui. In het midden en zuiden is die kans met 75% een stuk groter. De verwachte neerslaghoeveelheden zijn beperkt, dus het zal veelal om lichte buien gaan. Tijdens de avond lossen de stapelwolken op en neemt de kans op buien snel af.

Het kan altijd nog slechter... In dit artikel vind je de koudste en natste edities van Bevrijdingsdag.

Er is kans op enkele buien. Foto: Rieky van Dam
Er is kans op enkele buien. Foto: Rieky van Dam

Neem ook een flesje zonnebrandcrème mee. De zon bereikt namelijk al zonkracht vijf in de middag. Met een lichte teint zonder enige bescherming kan je binnen 20 tot 40 minuten verbranden. Door de gemiddelde temperaturen en een briesje die soms opsteekt, kan je tijdens een hele middag op een Bevrijdingsfestival ongemerkt verbranden.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven