Weekendweer: zo koud wordt het Sinterklaasweekend

02 december 2022, 07:30

Weekendverwachting
Veel mensen vieren dit weekend Sinterklaas. Beeld: Adobestock / tpzijl

Het eerste weekend van deze december verloopt licht winters. Mede door een noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur enkele graden onder nul. Hoe koud het precies wordt en of er ook sneeuw wordt verwacht lees je in deze verwachting.

Met een meest matige oosten- tot noordoostenwind wordt koude lucht aangevoerd. De temperatuur wordt op deze vrijdag dan ook niet hoger dan 2 graden in het oosten en 4, lokaal 5 in het westen. Voor het gevoel lijkt het de hele dag te vriezen met een gevoelstemperatuur enkele graden onder nul. Een dikke jas in combinatie met handschoenen en een sjaal zijn dan ook aan te raden.

Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en uit dikkere bewolking valt soms wat lichte motregen of motsneeuw. In het noorden en later ook in het westen van het land breekt de zon af en toe door. Elders blijft de bewolking overheersen en in het zuiden van Limburg kan wat (smeltende) sneeuw vallen. De details voor het weer vandaag lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Koud weekend

De winterjas is ook op beide weekenddagen aan te raden als je naar buiten gaat, want zowel zaterdag als zondag staat een koude noordoostenwind. Boven land is de wind zwak tot matig, aan zee en in het Waddengebied waait het soms (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De thermometers wijzen overdag waarden van 2-3 graden boven nul aan, maar de gevoelstemperatuur ligt het gehele weekend ruim onder nul.

Het weerbeeld laat zowel zaterdag als zondag vrij veel wolkenvelden zien, maar hier en daar kan ook de zon nog even doorbreken. Het blijft over het algemeen droog.

Het advies aan Sinterklaas en zijn Pieten is dan ook om zich goed aan te kleden als ze dit weekend bij veel mensen langs de deuren gaan. In de avond, nacht en vroege ochtend vriest het licht.

Aanhoudend vrij koud decemberweer

Na het weekend blijft de bewolking overheersen, maar soms schijnt ook even de zon. Uit die bewolking valt af en toe wat regen. In de nachten daalt het kwik naar waarden rond het vriespunt, overdag is het maximaal 5 graden. Daarmee blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar, want temperaturen van 6 tot 8 graden zijn gebruikelijk zo begin december.

Dit weekendweer is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven