2022 nu al zeker het warmste jaar ooit gemeten in Frankrijk

02 december 2022, 11:56

Deze zomer was er in Parijs een forse hittegolf. Foto: ANP / EPA / Christophe Petit Tesson

Hoewel er nog een kleine maand te gaan is, weet men in Frankrijk nu al dat 2022 het warmste jaar ooit gemeten is. Météo France, het nationale weerbureau, berekende dat de gemiddelde temperatuur in het land dit jaar neerkomt op minstens 14,2 graden.

Het gemiddelde van 14,2 graden wordt behaald bij een koud verloop van december. Een normaal verloopt levert een jaargemiddelde temperatuur over heel Frankrijk op van 14,4 graden en 14,6 graden is haalbaar bij een warm verloop van december. Een zacht verloop wordt echter niet verwacht.

Record uit 2020 gebroken

Het oude record werd neergezet in 2020, toen was het over het hele jaar genomen zo'n 14,1 graden in Frankrijk. De metingen begonnen in 1900. Van de tien warmste jaren ooit werd alleen 1994 niet in deze eeuw waargenomen. De andere recordjaren werden allemaal vanaf 2003 waargenomen. Van de afgelopen vijf jaar was alleen 2021 niet recordwarm.

Het recordwarme jaar werd gekenmerkt door een gebrek aan regen en extreme droogte in Frankrijk. In diverse plaatsen werden temperatuurrecords gebroken. Ook waren er meerdere stormen en in het noorden grote bosbranden. Deze zijn in dat deel van het land zeldzaam, aldus het weerbureau.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black