Weekverwachting: van zeer zacht naar sneeuwkans

02 januari 2022, 19:15

Buien kunnen wel fotogenieke luchten opleveren. Foto: Ilona

Na een reeks van vier dagen met warmterecords vindt deze week een drastische overgang plaats. De wind draait naar het noordwesten en koudere lucht zet koers richting ons land. In deze weekverwachting lees je wat we naast lagere temperaturen nog meer kunnen verwachten.

Het nieuwe jaar is ingeluid met een serie warmterecords. Deze week liggen geen records meer in het verschiet en de temperatuur zet een daling in. Maandag is het nog wel aan de zachte kant met 10 tot 12 graden. De zon is geregeld van de partij en een groot deel van de dag blijft het droog. In het zuidoosten kunnen in de namiddag wel een paar buien tot ontwikkeling komen. Daarbij is kans op onweer, hagel en zware windstoten.

Koudere lucht aan de winnende hand

Dinsdag komt de temperatuur op veel plaatsen niet meer in de dubbele cijfers uit. De wind draait van zuidwest naar noordwest en dit zet de deur open voor koelere lucht afkomstig uit het noorden van Europa. Met name in het zuiden verloopt de dag daarbij grijs en druilerig door een regenzone die geleidelijk naar Duitsland wegtrekt.

Lagere gevoelstemperatuur - Winterjas - Wandeling - Buiten sporten - Duinen
Lagere gevoelstemperatuur - Winterjas - Wandeling - Buiten sporten - Duinen

Door een verandering van de windrichting wordt het gevoelig kouder. Foto: Anne-Marie van Iersel

Halverwege de week gaan we voor het eerst echt de gevolgen merken van de lagere temperaturen. Het is overdag dan 5 tot 7 graden en er trekken een aantal buien over. Naast regen kan ook winterse neerslag voorkomen in de vorm van hagel of natte sneeuw, maar met temperaturen ruim boven nul blijft het hooguit kort liggen. De gevoelstemperatuur daalt wel tijdelijk richting het vriespunt en de vlagerige wind maakt het guur. De dikke winterjas kan weer tevoorschijn komen! In de nacht komen brede opklaringen voor en koelt het af richting het vriespunt, waardoor de kans op gladheid ook toeneemt.

Wisselvalliger winterweer

Donderdag is het waarschijnlijk tot de avond grotendeels droog met vergelijkbare temperaturen. Daarna weet wisselvalliger winterweer onze omgeving opnieuw te vinden en dat zijn ook de voorzichtige vooruitzichten voor het weekend. Op de grens tussen koude en zachtere lucht is wat sneeuw dan niet uitgesloten.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Foto: Ilona

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black